Vinteren er i gang i vinen
Helt ærligt, da jeg kørte ungerne i skole før kl. 8 i morges var jeg for træt til at bemærke, om der stadig sidder enkelte blade tilbage på vinstokkene. Det kan nu ikke være mange. Bladene falder med frosten.
Tåge tyk som ærtesuppe
Stemningen som sådan var rimelig spooky. Tåge så tyk som ærtesuppe.
Men jeg spottede da enkelte spøgelses-lignende krumryggede morgen-sig-skuttende varmt-klædte væsener i enkelte af vingårdene langs vejen. Med langsomme bevægelser arbejdede de deres beskærersakse - både manuelle og elektriske - op i omdrejninger.
Nu er Verzenay altså også i gang med vinterens tour de force: Beskæring af vinstokke.
I Danmark tror folk hyppigt, at vi triller en maskine igennem vinrækkerne og så er den vinstok barberet. Sådan er det ikke helt. 20-30 klip per plante med den ene eller den anden slags saks, og 8.000 planter per hektar ligner vores virkelighed om vinteren - fra januar til marts på fuld tid - noget mere.
Veteran får snit
Lige nu klipper man normalt kun den ældste del af planten, der bliver klippet helt af til fordel for en yngre gren, der så bliver veteran. Den frugtbare del af planten - de yngre grene - gemmer vi til efter nytår, så vidt muligt ihukommende reglen om at den bedste beskæring finder sted efter Saint Vincent, den 22. januar.
Det betyder, at vi - det vil sige Alain - når to gange igennem det hele. Først det gamle og tykkere træ og siden de yngre grene. Vi er nødt til at fordele indsatsen ud for at nå det hele inden marts. I år får vi en bid mere at tage os af, men det passer os fint, fordi det bliver en del af parcellen Crochettes, som vi besøger med gæster, fordi den ligger tættest på huset.
Nu hvor tågen er lettet - i hvert fald i landsbyen - har den afsløret en smuk novemberdag med blå himmel og solsorte, der snupper de sidste bær på vores vigne vierge i gården.
No comments:
Post a Comment