18 November, 2010

Ålands-champagnen igen

Den 200 år gamle champagne fra havbunden ved Ålandsøerne blev senest smagt den 17. november.

To flasker blev åbnet i selskab med professionelle smagere. Det franske nyhedsbureau AFP beskrev duften - eller lugten - som stram, bitter og kraftig nok til at kildre de tilstedeværende i næseborene, også selvom de ikke stod ved siden af flaskerne. Bobler er der kun meget få tilbage af.

Den svenske champagne-ekspert Ricard Juhlin beskriver vinene sådan her:

Juglar er den mest kraftige og intense vin med sine noter af svampe. Clicquot'en har noter af lindeblomst og citrusskal. Farven er i øvrigt også usædvanligt gul, hvilket formentlig hænger sammen med dens høje alder.

Læs mere i Decanter.com.

Clicqot afviste først
Skibslasten indeholdt champagner fra to huse: Veuve Clicquot-Ponsardin, der den dag i dag holder til i Reims, og desuden Juglar, der havde hovedsæde i vore dages Chalons-en-Champagne, men ikke i længden stod distancen.

I første omgang afviste Clicquot, at huset havde flasker i den gamle last, men har nu ombestemt sig og vedkender sig tre-fire af flaskerne. I alt er fundet 168 flasker.

Åland vil blande vin
Ifølge det franske nyhedsbureau AFP har myndighederne på Ålands-øerne tænkt sig at blande den ældgamle champagne med mere nylige årgangschampagner for at sælge det. Læs mere her.

Gammel champagne må dermed være næsten lige så godt som at finde olie i Nordsøen. Det gælder bare om at strække dråberne. Det bringer desuden en udover et muligt forklaringsproblem med hensyn til, at champagnen er uden bobler.

Mere om selve opdagelsen her.

No comments: