11 May, 2011

Afknopning blev til afstilkning

 
Posted by Picasa
Vi fjerner stadig overflødige knopper, og første gang nogensinde er vi kun ganske få dage efter Annie, den pensionerede fætters kone, der stadig passer halvdelen af vinmarkerne.

I mellemtiden er der dog ikke længere tale om at fjerne knopper.

De knopper, der sådan her ud den 15. april...

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
... har nu en lille måned efter nået denne imponerende længde.

Det betyder selvfølgelig, at der ikke længere er alt for mange af de lyserøde knopper, vi hurtigt knipser af. Nu skal vi i stedet have hovedet ind i gren- og blad-helvedet og finde ordenen i det hele.

Alle stængler uden druer er uinteressante, og de er heldigvis stadig helt bløde og lette at hive af. På fødderne vokser også af og til en del stængler, og dem fjerner vi også de fleste af.

 
Posted by Picasa
Afvejningen er som altid helt klassisk: Jo mere præcist, vi arbejder, jo længere tid tager det. Alain arbejder hurtigt ud fra et ræsonnement om, at det der skal væk sidder bestemte steder på foden, og det mærker han sig frem til uden at tjekke. Jeg undersøger, hvad der er hvad, før jeg hiver af, men det går ud over hastigheden, der er næsten den halve af Alains.

I år er der mange druer, og helt imod teorien også druer på nogle af de grene, hvor vi ikke ville forvente at se dem. Sådan er der så meget. Naturen gør altid, som det passer den, og det er højst forunderligt at følge årenes variationer. Altid det samme og dog konstant nye variationer.

Planen er at blive færdig i begge parceller i Loisy-en-Brie, så vi kan begyndte med det første løft på mandag (tjek link for at se, hvor meget væksten lige nu ligner den i juni 2010). Vores naboer begyndte deres løft mandag, og det passer os fint at se, da de arbejder med den lidt tidligere-udviklede Chardonnay. Det gør vi også, det vil sige, det gør Annie, og hun regner med at begyndte løftet onsdag i selskab med sin mand, pensionisten, der ikke desto mindre næsten dagligt ses i traktor eller varevogn, og den anden Alain.

2 comments:

Farmer said...

Også hos os er især vårsæden tidligt på færde; men også vintersæden er ved at have indhentet det forsømte.

Vi har stadig ingen regn. Jylland fik lidt i dag.
Her er efterhånden rigtig tørt, og mine juletræsplanter står stadig på køl og venter på regn til plantning.

Det var slemt med den frost. godt at det ikke ramte Jer.
Hvordan ser det ud hos jer nedbørsmæssigt?

Sol said...

Hej Farmer,

Hvordan har vintersæden det mon så hos jer? Her mangler det meste vand. Alt mangler vand med undtagelse af sukkerroer, der så vidt jeg har forstået ikke behøver væske lige nu, og vinstokkene med undtagelse af de nye planter.

Jeg venter stadig på en opgørelse over hvor mange hektar, der egentlig har frosset, men det ser pænt omfattende ud. Men jeg ser kun en god del af to af Champagnes fire store regioner, og i Montagne de Reims har jeg ikke set frosne vinmarker.

Nedbør er noget vi drømmer om. Det regnee en smule for et par nætter siden, men kun ganske lidt, og ikke noget, der batter i den store sammenhæng.

Det lyder som om at vi deler vejr p.t. Her er der ingen tegn til regn, men de sidste par dage har det været en del køligere.

Venlige hilsener også til de små juletræer, som vi jo bl.a. er aftagere af på et tidspunkt. Her fås danske Nordmannsgran, men jeg kan selvfølgelig ikke vide, om det også er dit mærke.

Solveig