06 May, 2011

Tørke gør vanding nødvendig

 
Posted by Picasa
Baby-vinstokke pakket ind i rød voks. Roden stritter i billedets højre side. Maj 2011.

Snart tre måneder med kun få dråber vand. Tørken begynder at kunne mærkes i det traditionelle landbrug. Flere franske departementer har forbudt kunstvanding.

Vinstokke vokser i forvejen på den tarveligste jord, og tørken er normalt heller ikke noget problem. De gamle planter har forlængst stukket rodnettets sugerør mange meter nedad, og her har de mødt Champagnes berømmelige kridtlag, der kan indeholde op til 40 procent sin egen vægt i vand. Det er her, vinen finder dens vædske, som den trods alt har brug for.

Babyrødder for små
Vi behøver derfor kun tage os af vores 400 små vinstokke. De er kommet i jorden over fire dage i denne uge, og, som I kan se af billedet, har de så få centimeter rod, at den ingen hjælp er til. De skal bruge flere år på at slå rødderne godt ned i den kridtlyse jord.

I mellemtiden har de desværre brug for en hjælpende hånd, hvis de skal leve så længe. De små vinstokke har faktisk brug for hele tre liter vand om ugen, og da vi desværre ingen vandhane har i et passende hjørne af nederste parcel, er der sådan set kun os selv til at fragte de 1200 liter derud og bagefter køre dem op og vande række for række. Alain har nu lånt en tank på 200 liter, der sammen med vores egne to 100 liters kommer i brug til opgaven. Det betyder, at 1-2 aftener i næste uge skal investeres i denne form for kunstvanding.

Tørke fortsætter
Da planterne har kostet både penge, og tid, og vi sådan set også har brug for dem, er der ingen vej udenom, så længe det tørre vejr fortsætter. Og det gør det indtil videre, fortæller i hvert fald tv-meteorologerne. Det lover godt for up-coming børnefødselsdag, som altid er dejlig at holde i det fri. Det betyder altså desværre også en ekstra og bestemt ikke ubetydelig opgave i en tid, hvor vi ikke ligefrem har brug for flere.

Hvorfor vi absolut skulle have stængerne i jorden lige nu, tænker du måske? Fordi de var bestilt allerede sidste år hos vinplanteskolen, herr Agrapart i Vertus, og på et tidspunkt jo skulle afhentes. Det blev så nu ud fra et ræsonnement om, at situationen i hvert fald ikke blive bedre af at udskyde plantningen yderligere.

Hans hund hedder i øvrigt Champagne, og er vældigt indladende, selvom ejeren for en sikkerheds skyld har et "her vogter jeg"-skilt på porten. Champagne håber vi også på at få ud af pindene, og måske kan vi endda være klar til at lave en enkeltmarkstype, når de små her om fire år er så voksne, at de må begynde at give druer. Nu skal de bare lige hjælpes godt igennem tørken først.

2 comments:

Farmer said...

Her er det også tørt.
Jeg har sat 8.000 små juletræer på køl ved -1 grad, så de stadig tror at det er vinter, og håber på at vi får nogle regnfulde dage i løbet af næste uge.
For os er vanding umulig med de mange træer.

Held og lykke med de små planter.

Sol said...

Hej Farmer,

Her i Champagne er der ingen udsigt til regn, så Alain skal afsted senere i dag for at vande de vinstokke, der er plantet i den tørreste ende af parcellen.

8.000 planter er en hel anden størrelsesorden end 400, og jeg formoder, at de også har brug for adskillige liter vand per plante for at det nytter noget.

Unægtelig et helvedesarbejde, så jeg kan godt misunde dig din mulighed for at simulere vinter.

Fortæl mig, når du skal ud og plante juletræer, foregår det så samme måde? Jeg har lidt svært ved at forestille mig, om plantningen kan foregå mere maskiniseret end den måde, vi gør på.

Venlige hilsener
Solveig