22 May, 2011

Morgenfrost åd mindst 100 hektar

 
Posted by Picasa
Disse varmekilder værner mod frost om foråret. Avize i CÔte des Blancs, Maj 2011.

Morgenfrosten i Côte des Blancs først i maj måned har kostet et sted mellem 100 og 200 hektar vinstokke dette års druer. For nogle dage siden modtog vi et papir med mere præcis information om omfanget, og det er ikke helt nemt at gøre op, hvilket allerede spændet mellem 100 og 200 mere end antyder. En usikkerhed på 100 procent var så vidt jeg husker - godt nok svagt - aldrig gået som angivelse i en fysikrapport.

Skidt med det. Vi kan se sporene overalt langs landevejen. Et par dage efter den fjerde maj fremstod frostens værk ganske tydeligt. En stribe af parcellerne langs landevejen mellem Oiry og Vertus står efterårsbrune i stedet for sommergrønne. Netop på det tidspunkt var vinstokkene - Chardonnay - med 8-10 blade og anlæg til vindruer fremme meget sårbare overfor minusgrader.

Spredt frostfelt
Interessant nok er frostfeltet ret spredt. Vi ser en frossen parcel et sted, der er helt omgivet af stadigt grønne planter på tilsyneladende tilsvarende parceller.

Kun af og til kan vi se den afgørende forskel fra bilen. F.eks er der i en parcel langs landevejen spredt et materiale - en form for træsmuld - i gangene mellem planterne. Lige netop her er planterne frosset, og vi gætter på, at dette materiale må indeholde væde, der er frosset. Parceller langs godsjernbanen gennem CÔte des Blancs er en anden ramt zone.

Også nypløjet jord er tilsyneladende en forværrende faktor, og det er jo ret interessant for os, der skal i gang med at pløje, og har i hvert fald en lavtliggende og frostudsat parcel (Til jer, der kender vores parceller, er det Crochettes i Soulieres ). Ikke overraskende er også græs, der tiltrækker fugtighed, et problem. Men det hjælper at holde det kortklippet.

Perspektiv på flere år
Når en vinstok fryser, er ødelæggelsernes perspektiv en hel del mere omfattende end blot den næste vinhøst. Et offentligt møde til efteråret er allerede annonceret, og her vil teknikere foreslå, hvordan man bedst muligt kan beskære sin frostramte plante for at genoplive den så godt og hurtigt som muligt.

I det sydligste departement i Champagne, Aube, er 20 procent ramt af frost, og også andre nordligt placerede vinmarker som de tyske er ramt af frost.

No comments: