25 May, 2011

Fortsat tre uger forud

 
Posted by Picasa
En ordentlig vinrække efter løftet. den 16. maj 2011, Loisy-en-Brie.

Vi har set set det de seneste måneder, når vi har målt på vores egen vinplanter. Sammenlignet deres udvikling dette forår med de tidligere, og hver gang nået samme resultat.

Nu siger de centralt placerede teknikere - CIVC med det store, generelle overblik - så det samme. Den er stadig god nok: Tre uger tidligere på den end normalt, og tidligst af alt Côte des Blancs, Chardonnay'ens hjerteland, og især Chardonnay er early-bird i år.

Det seneste enchmark er selvfølgelig blomsterne, som jeg også har nævnt nogen gange efterhånden, og som er så vigtigt, fordi det dels først er efter blomstringen, at vi mere præcist kan se, hvad der bliver til druer, dels fordi den klassiske høstligning hedder:

Fuld blomst plus 100 dage = Vinhøstens begyndelse.

Det er sådan set bare at tælle fremad, og så lander man et sted sidst i august.

Interessant nok er de hundrede traditionelle dage gennem de senere år reduceret. Nu er det snarere 93, der skal lægges til det tidspunkt, hvor halvdelen af vinmarken er i blomst. Cyklus er altså reduceret med en uge. Vinhøsten er i snit rykket 20 dage frem sammenlignet med for 20 år siden. Begge dele hænger sammen med den generelle opvarmning.

5 comments:

VinKreutzer.dk said...

Med den udregning, så kommer i jo til at høste i midten af august. Det er jo helt vildt. Ellers skal i til at lave Auslese Champagne med naturlig sødme? Det er produktudvikling på et helt nyt plan ;-)

God sommer

Sol said...

Hej Frederik,

Jeg har lige snakket med en nabo i dag, der regner med den 27. august, stadig i den udstrækning man kan regne med noget endnu.

I givet fald vil det faktisk være den 3. vinhøst, der finder sted sidst i august på 10 år. De andre var 2003 og 2007, og det er vistnok aldrig tidligere set.

Mht de naturligt søde champagner så findes der noget i den retning. Vi har smagt den slags - meget aromatisk - der sender tankerne i retning af de tyske sødmegrader uden at være lige så søde.

Mine smagsløg nu ikke overbevist, men det kommer jo som altid helt an på, hvordan vinen skal bruges.

Har du mon selv smagt sådanne naturligt søde champagner?

Også god sommer til dig, med masser af god champagne, håber jeg,
Solveig

VinKreutzer.dk said...

Hej Solveig

Nej, det har jeg ikke rigtigt. Jeg har smagt et par Seni Sec og vine i den retning. Generelt er der langt mellem snapsene, som vi siger her oppe nordpå. Få af dem virker som om sødmen er ordentlig integreret i frugten. Nok fordi sødmen kommer fra dosagen og derfor ikke er naturlig på samme måde.

Imponerende med høsten, det bliver interessant at se hvordan kvaliteten så bliver.

Jeg regner med gode mængder Champagne i løbet af året og især i løbet af sommeren hvor familiens Tour de Europe ser ud til at gå forbi Champagne.

Hyg dig

Frederik

Sol said...

Hej igen,

Hvis du/I kommer på Tour de Champagne, må I overveje at komme forbi os.

Hilsen Solveig

VinKreutzer.dk said...

Tak for invitationen, det vil absolut indgå i planlægningen. Jeg skal nok vende tilbage til dig. Vi regner med at planlægge i de kommende uger.

Mvh
Frederik