20 May, 2011

Aldrig varmere forår end 2011

 
Posted by Picasa
Alle taler om det på landet i Champagne, og sådan har det været længe. Det utroligt varme forår, som ingen har oplevet magen til nogensinde.

I begyndelsen - og her er vi vel tilbage i april - blev foråret 2011 sammenlignet med 2007, med 2003 og sågar med 1976 for de længst huskende. Selv var jeg barn, og boede så langt fra endnu i Frankrig.

Regn i 1976
De gamle landmænd husker året, og de siger blandt meget andet, at 1976 var anderledes end 2011, fordi det regnede i marts.

2003 var året med først meget voldsomt ødelæggende forårsfrost (48 procent af Champagnes vinmarker) og dernæst mange ugers hedebølge, der kostede tusinder af ældre franskmænd livet. I 2007 var foråret også usædvanlig tidligt, varmt, med ditto vinhøst.

Mangel på vand
2011 er af en anden kaliber. Det er alle vist enige om efterhånden. Vi har stort set ikke set vand i over tre måneder nu. De få dryp, det er blevet til, har givet så godt som ingen vand. Jorden slår revner, og kornets strå er alt for korte. Alle andre vækster end vinen lider under tørken.

I vinen ser vi dog allerede begyndelsen til en pænt stort mængde sideskud - manuelt arbejde om nogle uger, hvor de skal klippes af, derfor holder vi øje med dem - og Alain mener, at deres mængde er tegn på, at selv vinstokkene er stressede.

Tørkeramt Frankrig
I Frankrig er der nu vandingsforbud i 28 departementer, godt hver tredje.

Året 2011 er varmt. Det nye er ikke varmt år. Det nye er at opleve tre ekstremt varme år i løbet af 10 år, hvor der tidligere ville have været et eller slet ingen.

Læs også "Tidlig vinhøst".

No comments: