07 May, 2011

30 hektar er frosset ved Vertus

Omkring 30 hektar vin har frosset omkring Vertus. Det skete natten til den 4. maj, og der var varslet risiko for frost. Vores egne parceller er heldigvis ikke ramt.

For et par dage siden modtog vi per mail et kort med de frostramte parceller indtegnet fra den vinbonde, der indrapporterer oplysninger om vinens udvikling for Vertus-egnen. Det er disse tal, der er basis, for den ret detaljerede viden og statistik, vi siden får adgang til via websites men også via de to professionelle magasiner, vi abonnerer på, når nogen får gjort bundlinjen op.

Fredag fortalte Alain, hvordan man tydeligt ser de frosne områder på vores næsten daglige køretur gennem Côte des Blancs. Det er de brune områder blandt det grønne. Jeg ser det først mandag. De frostramte områder befinder sig cirka der, hvor forskellige indretninger er sat op imod frosten: Lamper og vindmøller, der har været i gang i år, og som har virket. De svedne planter er dem ved siden af, der ikke er beskyttet.

Vi har i øvrigt talt om, hvor svært det er at forudse frostens veje. En parcel er frosset, den ved siden af er ikke, og hvorfor nu denne forskel på tilsyneladende ens jorder? Det må være de finere detaljer som jordbund, toplag og den slags, der i sidste ende afgør, hvor det går galt. Vi kender flere, der har jorder i de frostramte områder, så dem kan jeg vel spørge, når de er færdige med at græmme sig.

For ejerne af de 30 hektar er frosten selvfølgelig ikke sjov, men da området alene ved Vertus i alt omfatter omkring 500 hektar, er det kun en mindre del, der er skadet. Der er ikke oplysninger om skadens grad, der kan være alt fra 1 til 100 procent. Heller ikke om nabokommunerne, der uden tvivl også er ramt.

Først fra næste uge - midt maj eller les saintes Glaces, tre katolske helgendage - regner man traditionelt med, at frostfaren er slut for denne sæson.

No comments: