03 May, 2011

Det vilde vinræs: Løft er inde, blomst i vente

 
Posted by Picasa
Vinstok i begyndende blomst, 20. maj 2007.

Sagaen om et helt utroligt forår fortsætter. Normalt fire måneders arbejde skal i år åbenbart gennemføres på tre. Vi har under alle omstændigheder intet valg udover at følge trop, som vi bedst kan.

På landevejen fra Reims og til Vertus så jeg store hold af folk bevæge sig så synkront, som mennesker kan, op gennem rækkerne. De løfter wiren til det første hak på jernpælen, og det gør vi også selv lidt senere på ugen.

Ved siden af dem - i andre parceller - var andre folk stadig i gang med at fjerne knopper. Det er et mere normalt syn ved denne tid, selvom vi godt nok plejer at vente til den anden halvdel af maj måned. Der er f.eks. lovet frost natten til onsdag, så midt i den vanvittige varme er frosten stadig en reel mulighed.

Men folkene palisserer altså, inden det hele vokser sammen. De nye Chardonnay-skud er på vej over øverste wire, og dermed klar til at lave rav i den, hvis de ikke bliver spærret inde i ordenen bag den dobbelt-wire, som folkene altså beskæftigede sig med i dag helt fra Montagne de Reims og altså til Vertus.

I første omgang haster det med Chardonnay, der vokser så meget, at man kan se forskellen fra morgen til aften. Pinot-vinene halter nogle dage efter.

Hos os arbejder både Alain og Annie med at fjerne overflødige knopper. Crochettes-parcellen i Soulières er færdig, Belles Feuilles-parcellen står for tur nu, og bagefter venter det meste i Loisy-en-Brie. I første omgang handler det om knopperne, og så må palisseringen følge forhåbentlig senere på ugen.

For at det ikke skal være løgn siger kollegeren i Vertus nu, at de venter blomster denne uge. Det kan vi så vente i løbet af næste uge. Ikke engang i 2007, der ellers var et virkelig tidligt år, så vi blomst så tæt på 1. maj. 100 dage efter fuld blomst har vi vinhøst. Sådan cirk. Alt tyder på en historisk tidlig af slagsen i år.

No comments: