17 April, 2010

Aftalt forvirring


Brun plasticdims fyldt med hunsommerfugl. Verzy, Montagne de Reims.

Nu har vi gået datoen. Den seksuelle forvirring bliver hængt op den 19. april.

Det er et grønt koncept, der går ud på at dreje en bestemt art af sommerfugle en knap. Med andre ord forhindrer denne forvirring forældrene til den såkaldte tordeuse de grappe, et af skadedyrene i en vinmark, i at formere sig. En familie, der, så vidt jeg kan se, går under navnet viklere på dansk og norsk. Så vidt jeg har kunnet se, findes den type, vi bekæmper, ikke i Danmark. Men den har andre familiemedlemmer.

Samarbejde
Som med flere andre grønne tiltag fungerer det bedst, når flere slår sig sammen. Dækningen skal fylde mindst fem-ti hektar med mindst 500 af disse plasticbeholdere per hektar for at give den nødvendige effekt. Ellers finder kræene bare sammen med deres liv dronning i naboens vinmark, og så er man lige vidt.

Cirka halvdelen af de vinmarker, vi ligger sammen med i Loisy-en-Brie, er med, og vi er selv placeret nogenlunde i midten. Vi regner med at arbejdet vil tage cirka en dag. De små plasticbeholdere skal fyldes med det feromon, der får hannerne til at miste overblikket, og bagefter anbringes.

Dette er nødvendigvis en metode, der betyder færre af denne sommerfugletype. Det er også en metode, der betyder, at vi kan sprøjte to gange mindre. Hvad er så mest grønt? Biodiversitet eller mindre gift?

Læs mere om metoden hosINRA.

No comments: