12 December, 2007

Køb bobler, køb bobler

Champagne til højtiden er lig med Jacquart hos Netto. Eller hvad?

Overvej at lægge en halvtredser mere på budgettet og køb en langt bedre flaske hos en importør med speciale i champagne. Der er principielt ikke noget i vejen med Jacquart - vi har lige gensmagt den hos Air France, der skænker den på økonomiklasse - den er bare ikke voldsomt spændende, så hvis det er den eneste flaske champagne, man drikker om året, kunne man overveje en, der var bedre (*).

Det er ingen hemmelighed, at jeg som regel foretrækker de champagner, der kommer fra små vinbønder snarere end store huse. Det er der flere grunde til.

Derfor er småt tit godt
Vinbønder kender deres vinstokke og den jord, de vokser i, og ved, hvordan de får det bedste ud af begge dele. Store huse får druer mange steder fra, og kan ikke have samme detailkendskab. Desuden er de små oftest billigere, blandt andet fordi de ikke er belastet af meget store marketingbudgetter, imponerende domiciler og den slags. Men også - siger nogle af de store - fordi de sælger deres vin for dårligt.

Her er et par tommelfingerregler. Der er naturligvis ædle og store undtagelser.

En brut uden årgang - som er det suverænt mest solgte produkt - kan være ret kønsløs, når den kommer fra et stort hus. Den skal gøre kunder over hele verden tilfredse og glade, og derfor søger man ofte mod en ikke alt for distinkt smag. Årgangschampagner fra store huse er dyre. Også i Frankrig. Alligevel er det ofte her, man virkelig får valuta for sine penge. Det er her champagnemagerne i de store huse har mulighed for at demonstrere deres store kunst.

Gudgivne vinmagere og så de andre
De små mærker har sjældent samme muligheder for tilførsler af druer. De kan købe sig til en vis procentdel, og må ellers blande af det, de selv dyrker. Det giver dem til gengæld det solide kendskab til råvarerne, vejret og jorden, som de bygger deres champagner på. Nogle af dem er gudgivne vinmagere og -dyrkere, andre er ikke, og det kan man smage på deres champagner.

Efterhånden som man får lejlighed til at smage en del forskellige bobler fra både små og store huse, begynder en personlig smag at aftegne sig. Når man først har haft lejlighed til at smage noget, der er virkelig godt nogle gange, kan man godt fornemme, om en champagne har det, der skal til, eller om den blot er i bedste fald kedelig, uinteressant. Også selvom man ikke er hverken vin- eller champagneekspert.

Problemet er dels at finde frem til de gode, og så selvfølgelig at finde de små vinbønders champagner i Danmark.

Find bobler på nettet
Jeg kan godt afsløre, at det ikke er i Føtex eller Brugsen. I København er der naturligvis flere vinhandler med et udvalg af champagner på hylderne. Jeg har aldrig selv besøgt l'Esprit du vin. Men det ville være en af mine muligheder for at købe champagne i København.

Ellers findes der netbobler, for eksempel hos
Benneds Bobler. I København leverer Petillant til flere delikatesse-butikker, og de har samme holdning til små champagner, som jeg selv, har jeg læst mig til.

Jeg kender tilfældigvis en af deres vinbønder, og har derfor vældig tiltro til, at også resten er godt og grundigt udvalgt.

(*) I en smagning af 65 brut uden årgang, offentliggjort i forbrugerbladet Que Choisirs decembernummer klarer præcis Nettos Jacquart-flaske sig op på en 14 plads og ligger bedre end Taittinger, Pommery, Moët & Chandon, Lanson, Laurent-Perrier, Philipponnat, Bollinger, Ruinart, Mumm, Alfred Gratien, Veuve Clicquot-Ponsardin, Mercier med flere.

2 comments:

Mia Rudolf said...

Kære Solveig Tange,
indehaverne af Petillant har nu åbent en detailbutik ved navn SKÅL, som ligger i Randersgade 33, 2100 København Ø. Her finder man naturligvis Petillants eget udvalg, som omfatter David Léclapart (Trépail), Pascal Agrapart (Avize), Jérôme Prévost (Gueux), Françoise Bedel (Crouttes-sur-Marne), Emmanuel Lassaigne (Montgueux), Cédric Bouchard (Celles-sur-Orce, Aube) og Olivier Horiot (Les Riceys, Aube), men der er også andre gode sager, fx Selosse, Krug, Billecart-Salmon, Vilmart og Vouette & Sorbée. Der er åbent hver dag op til jul - og igen mellem jul og nytår. (Der forhandles også stille vine, men det er jo ikke det, det handler om her..)
Med vinlig hilsen
Mia Rudolf
Pétillant & SKÅL (du gamle)

Sol said...

Kære Mia

Selv Skål... jeg synes, det er et dejlig jordnært navn til en butik, der specialiserer sig i champagne.

At drikke champagne i Danmark og såmænd også hernede i visse sammenhænge kan gulvene nogen gange blive så bonede, at det er svært at finde balancen på dem. Og det virker stærkt ødelæggende på mine festlige fornemmelser, hvis jeg skal koncentrere mig om at stå fast hele tiden.

I sådanne sammenhænge kan dette lille, simple ord virke vældigt forløsende. Huske en på, at man først og fremmest drikker champagne for at holde en hurtig lille fest sammen.

Så vidt jeg ved er der omkring 5000 mærker champagne, hvoraf de fleste er ret små. Det er svært at kende alle. Men jeg kender da tilfældigvis Davids, fordi vi tilfældigvis går til vinsmagning sammen nogle gange om året.

Jeg kan ellers se af jeres udvalg, at I har en flaske fra hvert af de store områder hernede: Côte des Blancs, Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Aube.

Vi har selv vin i Côte des Blancs og bor i Montagne de Reims, så jeg kender de to områder bedst.

Jeg synes altid det er hyggeligt at knytte champagnekontakt i Danmark - hvor som helst i virkeligheden - fordi det jo er gennem relationer, at man sælger - det gør vi ikke personligt ret meget ud af - men det er på en eller anden måde også i udveksling af erfaringer mellem mennesker, at interesser virkelig lever, og først dér, det bliver rigtig sjovt.

Mange hilsner
Solveig