27 April, 2006

En duft af hunsommerfugl


Brun plasticdims fyldt med hunsommerfugl. Verzy, Montagne de Reims.

Vinstokken er en robust plante, der tilmed klarer sig med kun lidt af det meste. Der er imidlertid et væld af forskellige sygdomme, mangler og insekter, der kan ødelægge planten eller en del af druerne. Derfor er der et næsten tilsvarende antal bekæmpningsmetoder, ofte kemiske, der spredes over planterne ved hjælp af vintraktor eller ved håndkraft.

Men også i Champagne vil vinbønder gerne dyrke deres druer med så få gifte som overhovedet muligt. Her findes både økologiske og biodynamiske vinfolk. Årets månekalender med komplet fortegnelse over blomster-, blad-, rod- og frugtdage er til salg i selv den mindste farmershop. Det er ikke sjældent, at en gammel bonde kan finde på at referere til månen... en gravid kvinde - som mig - vil for eksempel ikke bære sit ufødte barn i 10 måner. Jeg kan altså være sikker på at føde inden den 10. måne uanset hvad end termin scanningerne har fastsat.

En af metoderne - og den er i øvrigt ikke begrænset til Champagne - er den såkaldte "seksuelle forvirring". Det er den brune dims på fotoet foroven. For de fleste ser den næppe særlig seksuel ud, men det er nu heller ikke mennesker, den skal fordreje hovederne på. Men hansommerfugle.

Duftspor er kemi
Hos insekter og især hos sommerfugle tiltrækker hunnerne deres maskuline modpart ved at udsende et organisk duftspor i gasholdig form (feromon). Hannerne har særlige antenner til at opfange hunnens meddelelser, og det er præcis disse lugtspor, man har identificeret og derpå kunstigt genskabt.


Jeg hørte første gang om forvirringen ved Trépail, Montagne de Reims.

Den industrielle hunsommerfugl - det er det stof, der er inde i den brune plasticdims - udsender et overskud af hunsommerfugl over vingården, og det sætter hannen ud af spil. Han kan simpelthen ikke finde ud af, hvor alt det hunkøn befinder sig, og det forhindrer parring. Derfor kommer der hverken æg, vinorm, som er den kålormetype, der er forstadiet til sommerfuglen, eller ødelæggelser, når kålormen skal på madjagt i vinstokkene.

Forstøverne må man placere med håndkraft - en per tyve kvadratmeter - det nationale institut for forskning i landbrug, INRA, anbefaler et sammenhængende område på mindst 10 hektar, så det er immervæk et stykke arbejde at anbringe dimserne. Ikke mindst, fordi Champagnes vingårde typisk er meget små, kræver det samarbejde mellem en hel del naboer. INRA har i øvrigt også været med til at udvikle en teknologi, der gør det muligt at sprede feromonet med helikopter.

Men når de så sidder der, udsender forstøverne 100 gram feromon per hektar mod hunsommerfuglens i sammenligning noget sølle 0,000000001 gram per hektar. Han har med andre ord virkelig ikke en chance for at finde sig en partner. Forestil dig Istedgade i gamle dage fyldt med ludere på gaden, i portene, ud af vinduerne, overskrævs på tagryggene... hvad skal en mand gøre? Hvad kan en mand gøre?


Et opslag i månekalenderen afslører om dagen er til rødder, blomster, blade eller frugt.

Min indre bypige
Det betyder jo altså også færre sommerfugle. Det er formålet. Min indre bypige kan ikke helt lade være med at begræde denne effekt. Sommerfugle er så smukke. I haven, i skoven, i vinen. Bypigen er imidlertid også vældig tiltrukket af idéen om bæredygtighed, og her synes den virkelig i direkte konfrontation med den om biodiversitet.

Foreløbig må vi nok også prøve bæredygtigheden af på anden vis. Alain meldte sin vin til projektet med sommerfugleforstøverne for nogle år siden, men blev ikke udvalgt til at deltage, da der allerede var nok (?) i vores område. Vi må derfor nok foreløbig prøve at indkorporere bæredygtigheden på anden vis. Da det udover viden og lyst til at prøve nye veje også kræver tid, som vi ikke har i øjeblikket, har vi foreløbig investeret i årets månekalender. Den anviser blandt andet de optimale tidspunkter for at grave have.

Hvornår vi skal plante vin, har jeg til gengæld ikke fundet anvisninger på. Det er måske også godt det samme, for vi har kun en mulig weekend at gøre det i. Den bliver derfor nødt til at være god nok. For en sikkerheds skyld skal jeg måske sige et par ord eller to i min aftenbøn... planter siges også at holde af, at man taler pænt til dem, mon ikke også det gælder vin?


Ingen spøg: Alain ude med sprøjten sidste juli.

Hvad den seksuelle forvirring angår, er der den helt klare fordel, at når den først er anbragt, så passer den sig selv hele året... modsat sprøjtemidlerne, der skal spredes efter hvert regnvejr.

Den forvirrende metode har været brugt igennem et par årtier. Den er udbredt i Tyskland, og er også kendt i Schweiz, Italien og Spanien. Og altså Frankrig, hvor Champagne er et af de områder, der hektarmæssigt er længst fremme.

Læs INRA's dokument om seksuel forvirring her

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: