06 April, 2010

At millesimere eller ej

Ingen årgangschampagne fra Veuve Clicquot i 2009. Vi får årgang 2009 om fem-syv år. Forklaring: Vi har ikke samme terroir, vi har ikke samme kriterier, og vi skal heller ikke nypositionere os.

Det ved jeg heller ikke, om enken skal. Men kældermesteren er nytiltrådt som ansvarshavende - han har selvfølgelig været væbner hos den netop pensionerede - og den ny skal vel i gang med at træde sine egne fodspor.

Han taler om årgangens manglende struktur, og hvad han mener med det, må man gætte sig til. Så jeg gætter - for egen regning - på, at det handler om syren, der er lav for alle, jeg har talt med, i 2009. Vi har også selv konstateret det, da vi smagte de nye vine.

Erfarne vinbønder - for eksempel dem vi smagte 2009-vine med - husker året som vejrmæssigt atypisk og ganske varmt.

Modsat det store champagnehus har vi rådighed over mange flere vine, end vi selv skal bruge. Vi skal ikke fylde 30 millioner flasker, og kan derfor nøjes med at gemme det, der passer os bedst. Resten sælger vi videre til store champagnehuse og kooperativer.

Syren er vigtig, fordi den holder champagnen ung, hvilket giver et helt andet perspektiv. Derfor husker vi årgang 2008 som noget særligt. Den allerførste smageseance i november 2008 var den mest hampre oplevelse, jeg lige kan komme i tanke om. Men det er også først om fem eller måske 10 år, at den skal stå sin prøve. Indtil da skal den udvikle sig i kælderen fra gerne god champagne til bedre.

I 2009 indeholder vores egen assemblage mere af de ældre reservevine end normalt, hvilket også handler om at finde en bedre struktur. Det er i sagens natur ikke muligt at blande flere årgange for en årgangschampagne.

Fra 2009 får vi på et tidspunkt en Blanc de Blancs endda både i en doseret og en extra-brut udgave, som jeg er spændt på at smage med bobler. Men der går en rum tid. Den er kun akkurat blevet tappet på flaske.

No comments: