11 January, 2008

Sådan smadrer man falske bobler

Kampen om champagne fortsætter. Nye midler tages hele tiden i brug. Men det er mig bekendt første gang, at destruktionen af falske bobler kan følges på video . Det skal nok sprede sig på nettet med samme hast som både virus og reklamer for viagra. Om det får folk til at droppe køb af falske bobler er nok mere tvivlsomt.

Og kampen handler naturligvis også lige præcise om denne definition af ægthed. For champagnebønderne og deres hvidkravede embedsmænd kommer ægte champagne kun fra den nordfranske region af samme navn. For flere amerikanske producenter af mousserende vine kan den også komme fra Californien.

Og den solrige vestkyststat var da også udgangspunktet for de 3.288 flasker boblevin, der egentlig skulle have været til Nigeria. Belgisk politi fandt uheldigvis for André Champagne Cellars de mange flasker, og i Belgien - som overalt i EU - var flaskerne ulovlige. Fordi man ikke må anvende geografiske betegnelser om sit produkt, med mindre det stammer fra regionen.

Indholdet blev destrueret, på ejerens regning. Det var han indforstået med, skriver nyhedsbrevet La Journée Vinicole, derved undgår han nemlig en egentlig retssag.

Tiår gammelt slagsmål
Slagsmålet om retten til at bruge ordet champagne er gammelt. Standpunktet i EU er, at ord som champagne, portvin og Stilton ost betegner produkter fra bestemte geografiske områder. De kan dermed ikke anvendes om produkter, der er lavet andre steder. I USA mener man, at disse ord snarere betegner bestemte typer af produkter. Champagne betyder derfor mousserende vin. Den definitionsforskel har man diskuteret i flere tiår i internationale handelsorganisationer som GATT og nu WTO.

Og diskussionerne fortsætter. Den seneste aftale fra foråret 2006 sikrede, at kun amerikanske producenter, der hele tiden har solgt deres vin under navnet champagne, kan fortsætte hermed. Men den går altså ikke i lande, der anerkender de geografiske betegnelser, heller ikke som transitland, det viser eksemplet fra Belgien med al tydelighed.

På en pressekonference i går oplyste Bruno Paillard, den ene af CIVC's præsidenter, at toldvæsenet overalt i Europa har destrueret over 14.000 flasker falsk champagne fra lande som Argentina, Rusland og Armenien, siden reglerne trådte i kraft. CIVC er champagnehuses og vinbønders fælles organisation, og den tager sig blandt mange opgaver også af at forsvare appellationen, det vil sige betegnelsen champagne.

No comments: