I dag er det ganske vist kun i USA, at vinproducenter stadig skriver champagne på deres etiketter. Nu er den amerikanske administration imidlertid gået med til at bede Kongressen begrænse brugen af 17 europæiske stednavne, herunder Bourgogne (Frankrig), Chianti (Italien), Sherry (Spanien) og Tokaj (Ungarn).
Amerikanerne har hidtil opfattet navnene som betegnelser for bestemte typer vine.
Der er ikke meget romantik over en kolonne store ståltanke. I Champagne bruges de til den første gæring og ikke til lagring.
Ædel smag fra træchips
Intet i denne verden er som bekendt gratis. Europæerne har til gengæld måttet tillade amerikanske vine, der har udviklet en nobel træsmag, fordi den har lagret på ståltanke tilsat træchips og ikke egefade. En produktionsform, der ikke er tilladt i Europa, men som er billigere. I kølvandet på aftalen har Italien bedt EU om at ændre lovgivningen og tillade brug af træchips også i Europa.
Europæerne har også måttet anerkende amerikanske stednavne som Long Island og Applegate Valley. Men det har nok gjort mindre ondt end træchips'ene.
Hinandens største markeder
USA og Europa er hinandens største eksportmarkeder for vin. EU står foreløbigt for broderparten og sælger mere end dobbelt så meget (to milliarder euro) til USA som den modsatte vej. Men det kan ændre sig, eksporten af amerikansk vin til Europa er i vækst.
Da aftalen blev indgået sidste efterår, blev den blandt andet kritiseret for kun at gælde nye vine. Det betyder, at de producenter, der hele tiden har solgt deres vin under betegnelsen champagne, kan fortsætte hermed.
Forhandlinger om, hvad nyhedsbureauet AP beskriver som en "mere ambitiøs" aftale, begynder om nogle måneder. Den vil blandt andet omfatte mulig introduktion af amerikanske vine med lav alkoholprocent på det europæiske marked.
Gammeldags egefade er i vækst i Champagne. Typisk til at lagre de vine, der tilsættes efter degorgering (propskifte) i form af liqueur de tirage.
Læs den amerikanske pressemeddelelse om underskrivelsen af aftalen.
Læs mere om aftalen her.
Aftalen omfatter i øvrigt mange flere produkttyper end vin og champagne. I Danmark kan feta'en få problemer. I Storbritannien kan den blå Stilton-ost forvente beskyttelse. Læs mere om effekterne hos BBC.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
No comments:
Post a Comment