26 January, 2008

Vinterdag eller forårsdag

 
Posted by Picasa
Virvar af grene, knopper og de sidste, ynkelige druer. Vores nye tiltag - forbeskæring - har gjort arbejdet noget lettere. Det betyder, at alt over øverste trådrække på forhånd er skåret af med motorsav.

Vejret er endog meget mildt for årstiden. I et nyhedsindslag om vejret har jeg netop set roser godt i gang med at folde blade ud, og hørt en vinbonde fortælle, hvordan han har set de første tegn på pleurs. Plantesaften, der betyder fornyet aktivitet i vinstokkene, og desuden at beskærerhæren skal til at have farten i vejret.

Det er anden gang, vi hører det. Også en af de folk, der smagte basisvine på kooeprativet i sidste uge, talte om tidlig udvikling i vingården.

Selv har vi ikke set det, der ligner tårer i Loisy-en-Brie.

Gråt i gråt i brunt
I går eftermiddags var jeg på plads for at beskære nogle flere cordoner. Det var en typisk vintereftermiddag, meget lidt lys, kragers spredte skrig og få farver. Alt forekom mig gråt i gråt iblandt en anelse brunt. Temperaturerne var dog milde. Omkring de 10 grader.

 
Posted by Picasa
Udsigt fra den øverste parcel - gråt i brunt - ned mod sletten, Champagne Crayeuse, der rummer almindeligt landbrug.

Sidste år begyndte aktiviteten i vores vinstokke en del uger efter de første pip om pleurs. Vi ligger med åben udsigt til sletten. Ikke ligefrem lunt trods ekspositionen mod syd. Heldigvis for der ligger en del uger med intenst arbejde foran os, før vi bryder os om at se vinen vågne.

Sidste år demonstrerede Champagnes vingårde den tidligst kendte aktivitet i mands minde. Mønsteret holdt helt frem til vinhøsten sidst i august. Glimrende druer.

Kortere hvileperiode
I 2007 faldt bladene i løbet af november. Det betyder, at vinstokken er på vej ind i den vinterdvale, den normalt befinder sig i frem til marts. En periode, hvor planten rekonstituerer sig. Gør sig klar til næste produktionsperiode.

Hvis de første planter virkelig er i gang med at vågne nu, betyder det et hvil, der er en-to måneder kortere end normalt. Det er fristende at overveje, hvor godt det mon er. Planten må næsten nødvendigvis være mindre fit for fight med kortere hviletid. Hvilken betydning har det så for de kommende druers kvalitet.

Behageligt derfor at konstatere, at iskrystallerne i morges blomstrede på alle bilruder, og at vi i nat har vi været nede og kysse den blå ende af termometerets skala. Det var koldt, og tågen dampede i dalen.

Men jeg kunne ikke undgå at lægge mærke til, at fuglene i morges sang, som de gør i det helt tidlige forår.

No comments: