16 February, 2007

Den klare vins potentiale

Sidst på vinteren er den første vinificering ved at være omme i Champagne. De stille vine - les vins clairs - ligger klar i deres tanke eller fade, og kældermestrene og andre med kvalificerede meninger går i gang med at smage sig frem cru for cru.

De skal finde ud af, hvilke vine de eventuelt vil gemme til millésime - ublandede årgangschampagner - og hvilke de vil sammensætte til husenes flagskibe, den blandede champagne uden årgang. Typisk i sødmegraden brut.

Hvor mange forskellige vine, der skal smages, afhænger af ens forsyning af forskellige druertyper fra forskellige landsbyer. Store huse kan have mange hundreder og små vinbønder måske en eller nogle få forskellige vine, cru'er.

Forskellige vine, forskellige cru'er
I vores familie råder vi over alle tre druesorter - Pinot Noir, Chardonnay og Meunier - placeret i to forskellige landsbyer. Jeg ved dog ikke, om det giver grundlæggende meget forskellige vins clairs. Vi sælger vores druer til et af kooperativerne i Vertus, og jeg ved ikke, om de opbevarer grundvinene hver for sig eller ej.

Jeg formoder, at de blander druer af samme type fra samme landsby. Med over 200 leverandører, der hver især kan have parceller forskellige steder og af forskellige typer, giver det stadig en hel del variation at arbejde med. 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa
Champagne-druerne Meunier, Chardonnay og Pinot Noir ved vinhøsttide, normalt sidste tredjedel af september.

Når eksperterne har smagt sig igennem de stille vine, kommer de første meldinger om potentialet for det pågældende år, altså 2006.

Pinot Noir er årets hit
Vores kooperativ har allerede i sin årsberetning meldt ud, at især Pinot Noir er af en meget høj kvalitet i år. En mening, som Veuve Clicquot-Ponsardins og Nicolas Feuillattes kældermestre, henholdsvis Dominique Demarville og David Heinault, deler. De betegnede forleden i vores lokale avis l'Union Pinot Noir-vinene som "den gode overraskelse" og som "årets succes".

Kooperativets ønolog beskrev også de røde druers høje kvalitet som en "behagelig overraskelse". Overraskelsen består i, at folkene i Vertus primært dyrker Chardonnay, man formoder, fordi de hvide druer giver bedst resultat. Men rent faktisk har området en gammel tradition for Pinot Noir.

Chardonnay-druernes kvalitet varierer en del mellem de enkelte landsbyer i 2006. "Meget elegant", når den er bedst - underforstået, det er den ikke altid - og under alle omstændigheder ikke helt på højde med 2005, lyder vurderingen.
Gode Meunier fra Rilly-la-Montagne
De to huses vineksperter betegner i øvrigt Meunier-druerne som en smule mindre "udtryksfulde end i 2005" og Dominique Demarville (VCP) er ikke ganske overbevist om denne årgangs evene til at ældes med ynde under lagringen.

Der er dog behagelige undtagelser. Premier Cru-landsbyen Rilly-la-Montagne fremhæves eksempelvis for rigtigt gode Meunier-druer i 2006. Vores kusine kan glæde sig; hun passer blandt andet en parcel med Meunier i netop Rilly-la-Montagne.

Vores kooperativ i Vertus er så tilfreds med de røde druers kvalitet, at de håber at kunne udnytte mængden maksimalt med henblik på at lave rødvin heraf. I Champagne laver man først og fremmest rødvin til at give rosé champagne den skønne lyserøde farve. Enkelte områder oer dog gså berømte for deres rødvin, Coteaux Champenois, eksempelvis Bouzy og Aÿ.

Læs om stille vin hos en af de små: Stilhed før boblerne
Læs om bl.a. Meunier i Rilly-la-Montagne: Forår i Champagne.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: