01 February, 2007

Den franske vom er slunken

En ældre herre med mørk baskerhue kækt på sned, baguette under armen og en vom med et rumfang stort nok til fast føde samt de mindst tre flasker vin, han skyller ned i løbet af dagen. Sådanne bedstefædre er der ikke mange tilbage af i Frankrig, men de mindes med veneration.

De er da også i dag mere på retur end nogensinde. Det franske indtag af vin har ikke bestilt andet end at dale siden 2001, og det ventes overhalet af det amerikanske og italienske i løbet af de næste fem år ifølge en analyse lavet på foranledning af Vinexpo, der finder sted i Bordeaux den 17.-21. juni.

I Champagne svinder den franske del af salgslagkagen. Den er svundet ind fra 60 procent til 50. Den øgede eksport går især til udlandet.

Promillegrænse og reklamebegrænsning
Det er den såkaldte Evin-lov (Wiki) fra 1991 der har lagt en så kraftig dæmper på forbruget af vin, skriver det franske nyhedsbureau AFP. Denne lov har begrænset både reklame og tilbud samt gjort det obligatorisk med store bogstaver at gøre opmærksom på den risiko, man udsætter sit helbred for, ved at drikke alkohol. Se for eksempel her og her.

Også promillegrænsen lurer i kulissen. Den er 0,5, og det har den sådan set været hele tiden. Men med Evin-loven begyndte politiet også at håndhæve den, og det har betydet et drastisk fald i salget af vine til frokoster i byen. Også selvom kunderne har lov at tage resten af flasken med sig.

Med de dystre perspektiver er der således lagt godt i ovnen til, at den kære bedstefar kan blive en endnu sjældnere og dermed så meget mere mytisk karaktér på den mere populære side af det franske parnas.

In English

Copyright: The copyright for text and photos at bobler.blogspot.com belongs to Solveig Tange. You may use my articles, photos or parts of them for non-commercial use and if I am credited as the author. Feel free to link to this site but not in your own frameset please.

Læs historien hos Expatica.com (engelsk) eller hos Agrisalon.com (fransk).
To franske lægelige eksperters gennemgang af Evin-loven (på engelsk) her og Det franske Sundhedsministeriums egen 10 års-opsamling her

No comments: