24 February, 2007

De unge vinstokke er klar

 
Posted by Picasa
De unge vinstokke blev plantet i april 2006. En plasticskærm beskytter dem.

I dag beskar Alain vores unge vinstokke. Dem tager man ellers normalt til allersidst, når frostrisikoen er så minimal, som den nu bliver på disse kanter.

Kun godt 10 stykker af dem er døde, og da vi plantede 425, er det jo minimalt. De overlevende 415 bliver foreløbig klippet helt ned. De første år skal de ikke producere noget, men i stedet koncentrere al kraften på at blive stærke. Det hjælper man dem med ved at klippe alle knopper af pånær en enkelt.

Afslutningen af de unge betyder, at den godt halve hektar store, lave parcel, som Alain driver på nu 10. år, er færdig. Så snart det overhovedet bliver muligt, bør vinstokkene bindes op. Men den øvre parcel af cirka samme størrelse mangler stadig.

Halve rækker
Den unge fyr, der beskærer de fleste af vores vinstokke, er i gang med de miserable cordon'er foroven. Han klør fortsat på med halve rækker. Umiddelbart ser det derfor ud, som om han er færdig med seks rækker - oven i de fem, vi selv har klaret - men når man kigger nærmere foroven, mangler det halve.

Der er altså stadig nok at se til i de i alt 42 rækker. Oveni kommer et par dages arbejde med at samle afklippede grene sammen og brænde dem af. Og derefter opbindingen, hvor grene bindes fast til hegnet.

 
Posted by Picasa
Den nederste parcel med Meunier er omsider færdig.

Vi regner nu med højst et par uger, før vi ser plantesaften strømme fra snitfladerne. Det, der hedder les pleurs, og som er tegn på, at vinstokkens vækstcyklus er i gang. Man kan godt beskære og binde op, selv om vinstokken vokser. Man risikerer blot meget lettere at ødelægge knopper, når de er i vækst, fordi de er større og let knækker af.

Risiko for tidlig start
Alt omkring os er tidligt ude i år. Jeg har påskeliljer i blomst, fuglene har skiftet om til forårspartitur, og her i Verzy, hvor vinarbejderne begyndte usædvanligt tidligt, er beskæringsarbejdet mere fremskredent end normalt ved denne tid.

I Côte des Blancs, hvor vores vinstokke gror, ser markerne ud, som de plejer. Vi passerer dog også en del hektar på fladt land, der er meget udsatte for frost, og derfor formentlig vil blive beskåret så sent som muligt.

Alain forudser débourrement - når knopperne begynder at vokse og folde deres første blad ud - hurtigt derefter. I givet fald vil det være usædvanligt tidligt.

Et blik tilbage i de seneste ti års statistik viser, at katastrofeåret 2003 havde den tidligste udfoldning mellem 1996 og 2005. Dét år foldede det første blad sig ud den 29. marts - altså senere end det foreløbigt tyder på i år.

 
Posted by Picasa
Knopperne kan udvikle sig meget tidligt i år.

Problemet med en meget tidlig start er risikoen for frost, der jo hænger som en tung, truende risiko over vingårdene i Champagne og også andre steder i Frankrig. Fryser det, når knopperne er godt i gang med årets arbejde, er risikoen for at svide en del af dem og dermed også miste en del af årets høst overhængende. Har man endnu ikke beskåret sine planter, kan man, hvis det er muligt, beskære sig ud af eventuelle ødelæggelser.

Men Dame Nature ved naturligvis bedst, så jeg vil stoppe spekulationerne her, og beskære videre i stedet for at tænke så meget.

 
Posted by Picasa
Sådan ser de unge vinstokke ud inden beskæringen.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: