04 February, 2007

Opvarmning er en realitet

 
Posted by Picasa
Vores vingård i Loisy-en-Brie i weekendens høje sol. Opvarmning eller ej, vinden var kold.

Netop hjemvendt fra weekendens arbejde vores ene lille vingård i Champagne, læser jeg, at der ikke længere er nogen grund til at omgås begrebet global opvarmning med samme sproglige forsigtighed som hidtil.

Det internationale klimatopmøde sluttede i Paris fredag. Forskernetværket fra en stribe lande over hele verden - Intergovernment Panel on Climate Change - udtaler blandt andet, at der er meget lille grund til at tro, at de sidste 50 års vejrmæssige forandringer kan være naturligt opstået. Mest sandsynligt er de menneskeskabte, og den store synder er især afbrændingen af fossile brændstoffer. (Læs mere her.)

Vil droppe forbehold
Hvad der for disse eksperter er bevist inden for enhver rimelig sandsynlighed, er nok til, at jeg har tænkt mig at droppe mine hidtidige, sproglige forbehold, når jeg har skrevet om vejr- og naturmæssige anomaliteter. Det ser ganske enkelt ud til, at normalt vejr ikke længere er, hvad det var engang.

 
Posted by Picasa
Mariehøne har vovet sig udenfor sin sprække for at slikke sol.

Jeg ved ikke, om man kan rubricere de mariehøner, der slikkede solskin på vinstammernes solside i eftermiddags, under rubrikken "usædvanlige fænomener".

De små insekter i deres røde kjoler med sorte prikker sover vintersøvn i barkens sprækker og dukker op i det tidlige forår. I Danmark kommer de frem omkring marts, og da det meste er en måned tidligere ude hernede, er det næppe helt ude af trit med al sædvane at støde på dem nu.

I øvrigt gjorde de klogt i at holde sig i nærheden af deres sprækker i dag. Ganske vist varmer solen nok til, at bare en times tid i marken giver solidt røde kinder. Men vinden har absolut intet med hverken sommer eller forår at gøre. Den pustede isnende kold luft hele weekenden, så arbejdet foregik iført både uldne sokker og hue. Temperaturen kom da heller ikke meget over seks-syv grader trods de varmende solstråler.

 
Posted by Picasa
Nybeskåret snitflade: For grøn eller helt normalt?

Grønne snitflader
Tårerne - les pleurs - den plantesaft, der bogstaveligt talt flyder ned af nyklippede grene, har vi heldigvis stadig til gode.

Alain mener godt nok, at vores snitflader er lige lovligt grønne. At plantesaften simpelthen ikke er helt væk, som den burde, og som den normalt har været. Jeg har ikke erfaring nok til at have nogen mening om, hvorvidt det er grønnere end det plejer. Men at snitfladerne er saftigt lysegrønne i stedet for mere gule og især tørre er tydeligt.

Om dette hænger sammen med de usædvanligt varme måneder, vi har oplevet det seneste kvartal, føler jeg mig ikke kvalificeret til at byde ind på.

Men den menneskeskabte opvarmning, som klimaforskere fra hele verden altså nu vurderer som en kendsgerning, vil fortsætte på samme måde i hundreder af år, forudser de.

In English

Copyright: The copyright for text and photos at bobler.blogspot.com belongs to Solveig Tange. You may use my articles, photos or parts of them for non-commercial use and if I am credited as the author. Feel free to link to this site but not in your own frameset please.

Læs flere perspektiver hos CNN.com, hos International Herald Tribune eller hos BBC.

No comments: