29 January, 2013

Reims: Champagne sat i stifter

 
Posted by Picasa
Reims er som I ved et arkitektonisk skatkammer. Det har blandt andet byens champagnehuse sørget for gennem årene.

Denne bygning kommer I forbi på vejen fra eller til Place du Forum og Boulingrin-markedet. Begge dele er nødvendige for den der kan lide mad, champagne og byens lys på den afslappede måde.

Den monumentale bygning er opført af huset Mumm som ekspeditionslokale. Siden overtaget af et andet hus, kooperativet Jacquart, og senest er den erhvervet af kulturorganisationen Nova Villa. Mon ikke det bliver derved?

Champagnisation som mosaik
Bygningens attraktion er den imponerende dør og frisen med fem mosaikker foroven. De viser alle champagnisationens arbejdsprocesser fra vinhøst til den færdige flaske er pakket. I hvert fald som de fandt sted sidst i 1800-tallet.

Som vinbonde synes jeg jo nok, at den allerstørste del af arbejdet foregår i vinmarken, men lad det nu ligge, når nu Mumm har gjort mig den glæde så fint at sætte champagnen i stifter.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Det er en lokal kunstner, der i sin tid skabte mosaikkerne. Ernest Kalas, der både virkede som arkitekt og kunstner, med afsæt i først Art Nouveau og siden Art Déco-stilarterne.

Han beskæftigede sig også med byens Reims udvikling siden den oprindelige gallo-romerste storby i oldtiden.

I dag står Mumm-bygningen tilbage som et kunsthistorisk statement.

Fuldstændig unik.

I byens tjeneste
De nu pensionerede champagne-lokaler har en fortid i byen Reims' tjeneste.

Henmod slutningen af Den Første Verdenskrig - i maj 1917 - brændte rådhuset, der ligger lige overfor. Mumm-bygningen tjente herefter som rådhus frem til den 25. marts 1918, hvor byen blev tømt. Evakueret totalt på den militære kommandos ordrer.

Altså et i høj grad byhistorisk sted, og som sådan skal bygningen meget passende fortsætte sit videre liv i byens og dens borgeres tjeneste.

 
Posted by Picasa
Nova Villa er i færd med at renovere bygningen for 6,5 millioner kroner. Når den åbner igen, vil det være under navnet Fabrikken (Læs mere).

Jacquart er for længst flyttet ind i mere klassisk noble rammer.

Forstå dem, den der kan.

No comments: