22 January, 2013

De tre hektar, de 3000 flasker og jer

 
Posted by Picasa
Godt nytår til jer alle fra Deres udsendte med udsigt til Soulières.

Status og fortsætter hører nytåret til. Det sidste holder vi os fra udover at huske på, at også vejen er målet. At hver dag skal være en god dag. Krisen kom på sin vis i vejen. Men vores firma er alligevel så småt, at det på mange måder ligger under barren. Til gengæld tager alt længere tid, end vi havde troet, og vi bruger mange kræfter på at gå små skridt.

I 2012 fik vi endelig den fulde kontrol over driften af alle tre hektar. Det er her, med saksen, at vi skaber druernes kvalitet, og det er derfor et væsentligt skridt. De fleste af druerne sælger vi stadig, men i år kan vi omsider ændre mængden og få adgang til flere druer og dermed flere flasker om nogle år. Mere champagne i vores kælder, som vi stadig bruger en hel del kræfter på at opbygge, vedligeholde og afhænde i et passende tempo.

Til jer derude. Vi har vores tre hektar Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir, vores flasker og så har vi jer: vorse vigtige tre og alfa og omega i alt, hvad vi foretager os i løbet af et år. Vi mærker jeres gode interesse for vores arbejde. Flere af jer har besøgt os i Soulières i årets løb, og vi er også selv rejst afsted med vin og værktøj for at fortælle om vores arbejde og idéer. Vi synes altid, det er godt at mødes, især når vi har champagne i glassene.

Senere i dag vil der ganske givet blive skænket op. Det er Saint Vincent. Vinbøndernes festdag, og selvom vi ikke er så katolske, at det gør noget, behøver anledningen på den anden side ikke at være enorm for at trække en flaske i gang. Selvom beskæringen - dvs. styringen
af knopper og dermed om noget kontrol med år 2013 - er i fuld gang, er Saint Vincent, den 22. januar, den dag, hvor den forløbne sæson gøres op i ord.

Året der gik, året der er kommet
I 2012 befandt den aktive del af året sig i det absolut katastrofale hjørne det meste af tiden. Den ene plage afløste den anden: Forårsfrost, kulde, daglige regnvejr, haglstorme og sygdom. Der findes ikke dén plage, vi og vores kolleger ikke kæmpede med før vinhøsten i 2012.

Bønder, siger I så, brok, det endte jo godt alt sammen. Druernes kvalitet blev så høj som sjældent set, og de nye vines kvalitet ser ud til at bekræfte alle forventninger om en usædvanligt god champagneårgang. Ja, det er alt sammen rigtignok, svarer jeg. Det er vores plaster på såret, når vi nu fik en tredjedel færre druer, end vi plejer. Selvom vi har reserver at supplere med, kan vi mærke 2012 på likviditeten. Værst, vi måtte opgive at lave vores første enkeltmarksvin. Vi havde ikke druer nok. Men vi er her stadig, og 2013 er vores femte år.

Røde vine, hvide vine
De røde vine er magnifique, og det ord bruger vi ikke hvert år så højt mod nord som Champagne. Vi afventer spændt de kommende rosé champagner. Men også Chardonnay-vinene tegner godt. Sunde, god balance og høj modenhed. Den, der ikke kan lave god champagne af den slags druer, må hellere finde et andet job. Sådan er vores basis for de champagner, vi alle vil kunne nyde om nogle år.

Vi har ikke alt for travlt.God vin tager jo som bekendt den tid, som god vin skal tage. Champagne ikke mindst. Derfor vogter vi, som I ved, over vores kælder, og selvom årgangene skifter, bliver det heller ikke i 2013, I finder unge champagner til salg hos os.

Tak for god kontakt i 2012. Vi ønsker jer et glædeligt 2013 med behagelige bobler i glasset.

Solveig Tange & Alain Gérard, Soulières, den 22. januar 2013.

No comments: