17 September, 2011

Champagne-høsten meldt helt slut

 
Posted by Picasa
Alain og David manøvrerer de 24 kasser ind, som vores varevogn rummer. Loisy-en-Brie, den 28. august 2011.

Vinhøsten 2011 i Champagne er nu meldt helt slut.

Det er efterhånden et par uger siden, vi selvblev færdige. Rigtig mange sluttede ved samme tid eller i dagene derefter. Men det er altså først nu, at det er helt slut, hvilket har kastet nogen generelle kommentarer af sig fra vores fælles eksperter i CIVC. I denne forbindelse er det teknisk afdeling, hvis folk selv har fingrene i viti-kulturen, og hvis job det er enten at vide noget eller også finde ud af det. Med andre ord meget nyttige folk.

Disse folk har ikke på noget tidspunkt, i hvert fald siden forårets hedeslag, tøvet med at kalde 2011 højst usædvanligt.

Her kommer et lille resumé:

Vinhøsten: Sol og regn
En i Champagne usædvanligt streng vinter blev fulgt af et næsten sommerligt forår. Sommeren mindede til gengæld mere om efterår af den overskyede slags, og det bremsede vinens udvikling en smule. Men vinstokkene var ikke sådan at standse, og vinhøsten begyndte fra den 19. august.

Selve drueplukningen fandt sted i vekslende vejr. Nogle dage med endog voldsom regn, men hovedindtrykket var nu snarere de nærmest højsommerlige dage med temperaturer op til 35 grader på dagens varmeste tidspunkt.

Dem, der kunne valgte at begynde plukningen i Pinot-parcellerne, og derpå sende folk hjem for at genoptage i Chardonnay-rækkerne flere dage efter.

Hvad fik vi så ud af det?

Druerne
Generelt set er druerne fine: Chardonnay-druerne kalder nogle endda eksceptionelle med en fin balance mellem sukker og syre.

 
Posted by Picasa
Disse basser er ikke mine, de hang på en vinstok ved Verzenay kort før årets vinhøst. Jeg finder dem stadig frydefuldt lækre mod det himmelblå.


Flere store champagnehuse med forholdsvis kendte rosé champagner har nu også talt offentligt om flotte Pinot Noir-druer. Dem har de brug for til den lokale rødvin, der skal give både farve, duft og smag til de rosa cuvéer. I dagene før høststart så jeg nogle gevaldigt flotte Pinot Noir-klaser i nogle af Verzenays parceller, og selvom jeg ikke har målt hverken det ene eller det andet, så tror jeg gerne dem, der roser Verzenay i år.

Foreløbigt er vinene knapt nok færdige med den første alkoholiske gæring. Hen over efteråret vil de stadig være unge, vilde og evigt foranderlige.

Først de mere systematiske smagninger i månederne efter nytår vil kaste mere nyt om 2011-årgangens natur af sig.

No comments: