28 September, 2011

Haglen betød alligevel ingenting

 
Posted by Picasa
Et utraditionelt billede, bevares. Denne halvt modne, halvt umodne, halvt hagl-ramte drueklase fortæller sin historie om år 2011, som det udspillede sig i vores vinmarker.

Husker I stadig sommeren 2011?

Jeg tænker hverken på varme dage eller på skybruddene over det danske land. Måske et sted midt i mellem omend 1.000 kilometer længere sydpå.

Når dagene bliver stadigt varmere, ender hedespiralen normalt i bulder og brag. Det gælder både i Danmark og i Champagne. Her er en del af tordenskyllerne af og til ladet med seriøse kalibre af hagl, hvilket kan koste ens aktiver dyrt. Også kommende vindruer, og det mærkede vi selv i år. Mere end vi plejer.

Det er sjældent de samme kommuner, der lægger jord til haglskyllerne hvert år. Til gengæld er der en tendens til at blive ramt flere gange samme år, og det kan vi i hvert fald bekræfte i år.

 
Posted by Picasa
Haglskadet drueklase. De røde bær vil tørre ind og falde af. Parcellen Crochettes, 13. juli 2011.

Vi er forsikret mod haglskader. Men som al anden forsikring skal vi med tabet være enige med selskabets taksator, og - surprise - det er vi aldrig. Således heller ikke i år, hvor vi havde haglskadede bær i alle parceller.

Vinhøsten er jo imidlertid sat på kvoter her i Champagne, og har man klaser nok til at nå dertil, er det jo lige meget om andre er gået til i en haglskylle. Og status endte positivt for vores vedkommende. Vi havde de druer, vi havde brug for og lidt til, og dermed er både de haglskudte såvel som de skimmelramte klaser ren historie.

I efteråret koncentrerer vi os hellere om de druer, der rent faktisk kom godt i hus.

No comments: