30 October, 2010

Marne-deputeret vil ikke plante frit

Fri ret for alle til at plante vinstokke, hvor de vil, og det fra 2015. Sådan bliver det, når en del af Mariann Fischer Boels vinreform træder i kraft. Det huer ikke jordejerne i Champagne. Altså den del, der - som os - ejer en del af de godt 34.000 hektar vinmarker i produktion.

Lobbyarbejdet for at gøre noget ved det er i gang. Catherine Vautrin, der var den socialistiske Reims-borgmesters borgerlige modkandidat ved kommunalvalget for nogle år siden og nu er deputeret for vores departement, Marne, har begået en rapport, som hun præsenterede for et par uger siden.

Madame Vautrin har besøgt andre appellationer i Frankrig men også vinområder i Ungarn og Tyskland for at diskutere problemstillingerne omkring fri tilplantning, og hun siger, at Champagne er lidt af en model for de andre.

Der hentyder formentlig til den jernhårde kontrol med mængden af flasker, der betyder at udbud i høj grad reguleres efter efterspørgsel, og derved undgår man for det meste, at priserne bliver for lave. Det er jo alt andet end frit marked. Til gengæld kan kvalitetsprodukter rent faktisk produceres, fordi de kan sælges til en pris, der gør en sådan produktion mulig. Det nærmest ufattelige, franske udbud af god vin, gode oste og gode kødvarer er efter min mening udmærket bevis herpå.

Nu er det bare sådan, at løbet umiddelbart er kørt. EU-reformen er vedtaget. Det bliver spændende at se, om Catherine Vautrin med Champagne men uden tvivl mange andre euroæiske producenter af højkvalitetsprodukter får held til at rokke lidt ved den. Arbejdet er i hver fald gang.

Hvad vi mener? Ja, vi sørger i hvert fald for at have klausuler på lejekontrakterne på den jord, der gnubber ler- og kridtklumper med AOC-parcellerne. Bare for en sikkerheds skyld.

No comments: