01 October, 2010

Den halve flaske

 
Posted by Picasa
Den halve flaske ved siden af den hele, som jeg her og nu ikke engang råder over i fyldt tilstand. Størrelsesforholdet er imidlertid godt nok, og dugen er skam da William Morris.

Vi har to af vores champagnetyper på vej i halve flasker. Velkommen til champagne på en helt almindelig mandag. Vi drikker i hvert fald aldrig selv en hel med en enkelt undtagelse.

Nå, men begge de to små er brut'er - Rosé d'Assemblage og Tradition - og jeg har netop smagt den halve rosé for første gang.

Mere frugt eller sukker
Champagnen er jo nøjagtigt den samme som den på 75 cl-flasken, men vi var alligevel to - ud af fire, hvoraf de to ingen mening havde - der alligevel oplevede den en anelse anderledes.

Sødere - "er den doseret anderledes?" - spurgte den ene. Mere frugt, mente jeg, selvom jeg godt ved, at det er samme vin, samme dosering, samme alder.

En anden flaskestørrelse
Det er imidlertid ikke samme flaske, og netop kombinationen halv flaske og rosé champagne udvikler sig mere uforudsigeligt end klar champagne på 75 cl-flaske. Forskellen hænger blandt andet sammen med, at der er forholdsvis mere luft i en halv flaske i forhold til mængden af vin.

Forstå mig ret: Smagen er i top. Det er blot ikke denne flaske- og champagnetype, man skal gemme under sofaen i halve eller hele år.

Undtagelsen? De hverdage, hvor naboerne kommer forbi til en lille en, og hvor en hel flaske under alle omstændigheder ikke er nok.

Mængden følger snarere karruselturs-princippet: Første tur får man bare, anden flaske ledsages af en bemærkning om, at efter denne følger den sidste tur, og så er er normalt ikke brok, når den trejde tur er slut.

Og hvad venter vi så på? Vi skal lige have trykt etiketter i halv størrelse.

No comments: