13 January, 2010

Den forkætrede kvote

 
Posted by Picasa
En kasse af egne Chardonnay-druer fra den teknisk flotte men konjunkturbestemt lave vinhøst 2009.

Mumlen fortsætter i les galipes(*).

Druekvoten var lav i 2009 på grund af de dårlige økonomiske konjunkturer, der gennem tiderne altid har sendt det stærkt internationale champagnemarked i knæ.

Den bliver hvert år fastsat i forhandlinger mellem vinbøndernes og champagnehusenes repræsentanter. Meget ufransk bliver de normalt enige uden de store falbelader, men ikke i 2009, hvor interesserne havde svært ved at følges ad.

Negativ indstilling
Lige siden aftalen faldt på plads et par dage før vinhøstens start har rygterne cirkuleret om at ingen skal regne med at se noget bedre i 2010. At folk siger den slags på gaden, er til at forstå. Franskmænds generelle indstilling forekommer mig hyppigt negativ. Så selvfølgelig. Hvad ellers.

Landmænd har jeg kendt mindre til, men her kommer Alain mig til hjælp med sit dybe kendskab til dels det landbrug, han selv er vokset op på, dels 15 års erfaring med landmænd over det meste af Vesteuropa (kartoffelavlere helt præcist). Læg dertil medejerne på det kooperativ, vi tilhører. Alle disse menneskers ret generelle indstilling vil være negativ, til det modsatte er bevist. Vi har hørt på det hele 2009.

"Ikke hvis en lav kvote bliver fastsat... men når," har ønologen utrætteligt korrigeret Alain hele efteråret, når talen er faldet på den kommende kvote for 2010.

Vores eget orakel
Her i gaden har vi et orakel boende, eller i hvert fald en person, der har ret gode kontakter i les galipes og omegn. Vi lærte vedkommende at kende, da vi flyttede til landsbyen Verzy. Umiddelbart kunne man klassificere vedkommende som en Mads eller Mette i Kæret, hvilket er en stor fejl. Vi har lært at spidse ørerne godt, når vedkommende søsætter en vurdering af dette eller hint fænomen fra den regionale/lokale økonomi. De viser sig foreløbigt at være uhyggeligt præcise.

Det undrede mig derfor slet ikke at læse AVC-formanden (**), Carol Duval-Leroys vurdering i sin årlige tale: "Den økonomiske kontekst taget i betragtning forekommer det sandsynligt, at niveauet for 2010 forbliver begrænset."

Det begynder med andre at lyde som kanoniseringen af de syv magre år i Champagne.

(*) Lokalt dialekt-ord for vinmarkerne og deres ejere.
(**) AVC er en teknisk organisation af stor betydning i regionen, der blandt andet indsamler striber af repræsentative informationer om forhold som vinstokkenes årlige udvikling, vejret og meget mere. Organisationen blev i sin tid dannet for at koordinere det enorme arbejde med at bekæmpe Phylloxera-lusen i Champagne.

No comments: