08 September, 2011

Den nyttige nabokæde

 
Posted by Picasa
Vores larvefodstrukne pakæsel er en god hjælp i vingården. Ikke mindst under vinhøsten, hvor der er i den grad er forskel på at løfte 250 kilo druer ud i det fri eller at nøjes med at manøvrere denne chenillard og i øvrigt lade den bære.

Denne vinhøst fik mændene og især de to bærere lov at mærke, hvor lidt de i virkeligheden løfter ad gangen normalt. Denne gang brød vores lille larve sammen, og i første omgang måtte drenge blive til mænd meget hurtigt med 50 kilo druer i hver hånd.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa
Dagen derpå havde Alain organiseret den gammeldags trillebør. En hos naboen og en anden, der lige skulle lappes først, hos en ven.

100 kilo druer er godt nok tunge at trække ud, mente vores yngste bærer. Den ældste havde noget mere erfaring i at strække kræfterne.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa
En situation, der nok kunne have givet en og anden umanerligt lange arme. Vi lever ikke længere i tider, hvor "jernarme" løfter 100 kilo ene mand. Selvom historierne om dem stadig vandrer. Gerne i selskab med de små glas.

Til alt held sluttede en anden nabo vinhøst nogle dage før os. Vi kunne derfor låne hans maskine og klare nogenlunde frisag resten af tiden.

 
Posted by Picasa
Nu er det kære og uundværlige apparat leveret ind til en tredje nabo, der meget belejligt har tilbragt sit liv som mekaniker, og gerne vil lægge tid til et lille eftersyn.

Denne posts budkab bør nu stå lige så lysende klart som bøjet neon. Skulle det mod forventning alligevel ikke være tilfældet, vil jeg da godt lige slå fast, at denne vinhøst ikke ville have været den samme uden alle disse gode naboer. Eller for den sags skyld stærke mænd.

6 comments:

Annette said...

Hvor er det dejligt at se, at nabohjælp stadig eksisterer ☺.

Farmer said...

Jeg har kørt i hundredevis af tons på trillebør, så ikke for at lære en gammel høne at lægge æg; men manden med trillebøren går altså forkert. Han bliver alt for hurtigt træt.
Når der er læs på en trillebør skubber man medens man går med ansigtet mod læsset. Ved tom bør går man modsat, altså som manden går med læs på billedet.

Kun hvis det er meget pløret, så hjulet synker dybt i, går man modsat.

Nå, undskyld. Men jeg kunne ikke dy mig for at nævne denne lille, men ganske opslidende fejl.

Sol said...

Hej Annette,

På landet er der stadig en hel del af den slags hjælp.
Landmænd er jo ofte selvstændige, og skal ofte løse opgaver, som det er en fordel at være flere om.
Derfor er der både mange arbejdsfællesskaber og mange hjælpende hænder... man ved aldrig, hvornår man selv får brug for en.
Mon ikke også det er sådan i Holland?

Hej Farmer,

Jeg vil gerne medgive, at den unge mand blev træt. Men ikke specielt af trillebøren, som han kun kørte én gang. Han oplevede sin første vinhøst, og den er hård for mange.

Jeg bemærkede selv, at jeg er i langt bedre form til at gennemføre vinhøst nu, end jeg var til min første for syv år siden, selvom jeg har rundet de 40 undervejs.

Men altså, hvis man skal trille 45 tons druer på denne måde, skal man selfølgelig have styr på sin teknik og økonomisere godt med sine kræfter. Ellers holder man ikke i alle dagene, og det var forholdsvis tydeligt, at de ældre deltagere havde mere erfaring i den slags end de yngre.

I dette tilfælde går den unge mand ned ad bakke. Måske gør det en forskel.

Interessant nok kommer trillebøren nu ellers kun ud, hvis det regner for meget til, at larvemaskinen kan køre. Børen var sidst i brug til seneste regnvejrshøst, vistnok 2001 og før min tid. Jeg spekulerer på, om drengene har brugt teknikken fra den gang.

Venlige hilsener
Solveig

Sol said...

Spurgte lige Alain, der er enig i, at dette er forkert teknik, og fortæller mig, at de fire andre, der prøvede trillede børen ud, som du beskriver.

Lidt uheldigt, at den anden bærer på billedet neden under også holder børen på den forkerte måde. Han vender den blot... jeg har desværre ikke andre bør-billeder. Jeg skulle også nå at plukke nogle af de 45 tons druer.

Venligst Solveig

Farmer said...

Fint nok.
Os gamle med trillebør-arme har jo arbejdet i en tid, hvor trillebøren var med fra morgen til aften.
Alt foderet ind og al møget ud med dette redskab.
Forkert anvendelse ville være direkte invaliderende.

Jeg vil gerne tro, at det er hårdt arbejde at høste druer.
Kunne man ikke opfinde en slags kørende bænk med opsamler til portaltraktoren?
Jeg tror, at vores lokale æbleplantage har sådan en indretning.

Sol said...

Hej Farmer,

Du er rigtig kreativ ;-) Det er et meget anvendeligt talent hos os og sikkert også på din egen ejendom.

Larve-køretøjet løser normalt opgaven fint, så vi er egentlig ikke på jagt efter andre løsninger.

Men det er vigtigt at huske at give dens motor mad - læs olie - inden arbejdet.