10 May, 2010

Praktikant med fremtid

Sidste uges praktik har givet os blod på tanden.

Vores unge praktikant går i, hvad der svarer til 1. G, og han har store planer. Han vil være ønolog, hvilket betyder fem år mere på vinskolen i Avize og derefter de sidste to år på universitetet i Reims.

Ønologi er læren om at lave vin, og det er nært beslægtet med kemi. Umiddelbart er der mere naturvidenskab end romantiske fingerspidsfornemmelser ved stearinlysets skær i vinkælderen over denne uddannelse.

Matematik eller poesi
Vi kan selv mærke forskellen, når vi smager de nye vine i årets første måneder. Ønologen på kooperativet har en langt mere systematisk, nærmest matematisk fremgang, når han lander det ene bud på årets assemblage efter det andet i glassene. Han mikser forskellige brøker, indtil ligningen passer: En tredjedel af hver, to fjerdele samt en halvdel og så videre.

Det mere uhåndgribelige - hvorfor den ene blanding eller tank er bedre end den anden - kommer frem i diskussionerne rundt om bordet blandt deltagere, der ikke er videnskabsmænd men til gengæld har års erfaring i, hvad der duer i Vertus og omegn.

Det er ikke altid indlysende nemt at nagle det indtryk, der gør forskellen, med ord. Og det er ikke nødvendigvis ønologens matematiske blandinger, der vinder, men de er en udmærket begyndelse og sikring i forhold til at komme hele vejen rundt.

Fars firma
Nå, men det er altså dette felt, vores unge mand har i kikkerten. Dejligt at have brugt tid på en ung person, der vil noget.

Man møder oftere jævnaldrende, der ikke gider, fordi de ikke behøver. De skal alligevel arbejde i deres fars firma, og så behøver de åbenbart ikke at lave noget i skolen.

Det er en tilgang, jeg slet ikke kan sætte mig ind i. Jeg tror faktisk aldrig, at jeg er stødt på den andre steder. Jeg mener, hvis man skal arbejde i fars firma, bør man vel lægge sig ekstra meget i selen for at vise alle andre, at man godt kan selv?

Vores unge mand har ikke vin selv, så han er nødt at kunne noget. Det bliver spændende at følge, hvor langt han når.

Vi har allerede besluttet os for, at vi gerne vil have flere praktikanter, hvis og når det bliver muligt.

Læs mere her og her.

No comments: