13 May, 2010

Champagne tar forvirring til sig


Brun plasticdims fyldt med hunsommerfugl. Verzy, Montagne de Reims.

For nogle uger siden, at vores parceller i Loisy-en-Brie omsider kom med i det store projekt, der hedder seksuel forvirring. Den lille plasticbeholder med stoffet feromon er en metode, der er i fremgang i Champagne, fordi metoden er miljøvenlig modsat det konventionelle insektmiddel mod den såkaldte tordeuse de la grappe (la: cochylis).

Mere end en fjerdedel af de godt 33.000 hektar var i 2009 beskyttet på denne måde, hvilket udgjorde halvdelen af de i alt 18.000 forvirringsbeskyttede vinmarker i Frankrig.

I 2010 forventer BASF agro, der sælger forvirringen, at tallet er oppe på 40 procent. Vi og i alt 60 hektar i Loisy-en-Brie er blandt de nye, der er kommet med i 2010.

Metoden kom til Frankrig i 1996. Mit gæt er, at dens ret langsomme udbredelse hænger sammen med, at det er dyrt, og der er ingen måder at hente denne omkostning hjem på. Man kan nemlig ikke være 10 procent grøn på sin etiket. Enten er man 100 procent certificeret biodynamiker eller økologisk, ellers også er man ingenting.

Mere krævende endnu er, at denne metode kræver, at man kan blive enig med sine naboer. Man kan ikke nøjes med at beskytte sin egen parcel. Der skal et større sammenhængende areal til, hvis ejere skal være enige. No lonely cowboys med andre ord, og det er krævende. Dette er trods alt Asterix og Obelix-land.

I Tyskland er 60 procent af vinmarkerne beskyttet med Raks-beholderne.

No comments: