01 September, 2009

De melder om storm

Gradtallet nærmer sig de ønskede 9,5. Men meteorologerne melder storm den 1. september.

Solen bager ned over vore taknemmelige hoveder, og sure vindruer bliver sødere og sødere. De blå druer var mest modne da den seneste måling blev sendt ud fredag. Alle tre drue typer ligger på mellem 7,0 og 7,6 % volumen, og det tal skal op på 9,5, før druerne er optimale til at lave champagne.

Storm har der været hele sommeren, og diskussioner om den mængde druer, vi må forarbejde til champagne. Vinbønder og champagnehuse har meget forskellige interesser. De første har brug for at opbygge deres lagre, de sidstes kældre er ved at sprænges af lager.

Normalt kender vi kvoten - det antal kilo per hektar, som vi må lave vin af - først på sommeren. Det sene svar kan kun tolkes som rygende uenighed.

Officielt ved ingen noget. Nogen hører mere end andre, og det seneste, vi har hørt, er 7.500 kilo druer/hektar plus 2.000 blokerede kilo. Det er næsten en halvering i forhold til sidste år, og hvis disse 7.500 kilo bliver det endelige tal, kan jeg da i hvert fald konstatere, at vinbønderne ikke har haft meget ud af sommerens samtaler. Hvad der kan udløse en deblokering af disse eventuelle 2.000 kilo, er ukendt.

Når vi skal i gang med at plukke druer om formentlig et par uger, høster vi samtidig basis for de vine, vi skal sælge om fem-seks år. Da vi håber på stigende efterspørgsel, er det mildt sagt ikke en del af vores plan at lægge mindre til side.

Det er under alle omstændigheder en beslutning, vi må tage til efterretning. Den bliver forresten offentliggjort på torsdag. Stormøde i koop'en og mange andre steder i Champagne. Mere følger. Stop.

No comments: