08 September, 2009

Vi har smagt en lille ny

 
Posted by Picasa
Alain og en anden kooperant diskuterer den lille nye champagne.

Den forløbne weekend præsenterede koopeativets vinmager sin første lille ny. Det drejer sig om en brut champagne med et væsentligt højere indhold af Pinot Noir og Pinot Meunier end i det gængse miks. Den nye champagne indeholder 40 procent Pinot og 60 procent Chardonnay, hvor den almindelige cuvée ligger på 90 procent Chardonnay og 10 procent Pinot'er.

Den nye champagne er ny på mere end en måde. Da den er lavet af vine, primært fra høsten 2007, klarer den ganske vist de formelle krav for længden af en champagnes lagring. Den befinder sig imidlertid meget langt fra det sædvanlige produkt, der har lagret tre år mere i kælderen, og at det ikke er for sjov, smagte vi ganske tydeligt.

Det giver i virkeligheden slet ingen mening at have nogen mening om denne champagne, før den har haft et par år eller tre mere til at gøre sig interessant.

Imens vi venter på nyt fra champagnefronten, har vi sørme også smagt rødvinen fra 2008. Den er for første gang nogensinde - det er for mit vedkommende 10 år - et interessant bekendtskab. Hatten af for vinmageren Arnaud.

Normalt sælger vi ikke denne coteaux. Den koster næsten lige så meget som en flaske champagne, så den er sjældent interessant i dén sammenligning. Vi laver den jo ellers til brug i den såkaldte Rosé d'Assemblage. En lyserød champagne, der henter sin farve og en hel del duft og smag fra en lokal rødvin. Jo bedre denne rødvin er, jo bedre bliver roséen forhåbentlig også, så det var sørme skønt for en gangs skyld ikke at se sin genbo gennem glasset.

Det er endda lykkedes Alain at grave nogle champagner op fra kælderen fra for os hidtil ukendte årgange. Vi ved endnu ikke, om der er det store sus over dem. Det er nemlig 2001 og 2003. 2001 huskes mest for regn, hvilket sjældent gør gode ting for en vin, i hvert fald ikke i dén mængde. 2003 er omvendt hedebølgens men også forårsfrostens år, hvorfor den indeholder store mængder ældre reservevin. Det bliver den ikke dårlig af, men helt sikkert anderledes. Det får vel komme an på en prøve.

 
Posted by Picasa
Hvem vil have et glas mere?

No comments: