14 September, 2009

Kavaleriet skal også til vinhøst

La Garde Republiquaine skal til vinhøst i år.

Sætningen faldt mellem andre sætninger, der også handlede om vinhøst, da vi i går fejrede et par små fødselsdage med den del af familien, som vi arrangerer vinhøst sammen med.

Ordene fik mig godt nok til at spidse ører. Jeg ved jo, hvor besatte franskmænd er af securité og især da i høstugerne.

Republikanergarden er et ord, der bare lyder fransk. Jeg er dårligt nok klar over, hvem de egentlig er, men jeg fandt da ud af så meget som at de er usædvanlige gæster på disse kanter, og at hele delingen er til hest. Javel.

"Vores mål er at kunne reagere. Fra deres højere position har rytterne overblik i alle retninger, tre meter over jorden, hvilket sikrer en bedre dækning af sektoren, og fremfor alt kan de flytte sig hurtigt på en måde, man ikke nødvendigvis kan med et køretøj. En hest kommer frem overalt," forklarede Franck Badel, nytiltrådt capitaine for departementets gendarmer, forleden til vores regionalavis l'Union. (Læs artiklen).

Jeg ser det for mig... en rytter i trikolorefarvet operetteuniform, der sætter afsted i galop over vinrækkerne for at indfange en undvegen vinplukker med rod i papirerne. Noget af en opgradering. Normalt ser vi blåklædte gendarmes overalt i høsttiden. De kontrollerer folk.

Tolderne har også travlt. I 2008 fandt de 217 overtrædelser, herunder 117 under selve vinhøsten. Tolderne tjekker f.eks. at mængden af vin svarer nøjagtigt til den mængde druer, man har lov at presse. Ens carnet de pressoir skal være udfyldt med pinlig akkuratesse, og ligger der druer i pressen, man ikke helt nøjagtigt kan tilbageføre til den korrekte parcel, bliver hele molevitten kasseret i en eventuel stikprøvekontrol. Hvis tolderne har tid, kan de også finde på at måle mængden af alkohol i vinen. Man kan roligt tage denne kontrol alvorligt, den er grundig. (Læs mere).

Trods alle disse udkommanderede uniformer er vinhøsten en tid, der får mange til at føle sig usikre. 100.000 ukendte sæt hænder er godt nok også mange, og dertil sidder mange af dem på sigøjnere og folk, der rejser hertil fra Østeuropa. Med andre ord ukendte folk, hvilket får mange til at være på vagt.

Endnu en historie faldt til fødselsdagen. Om en vinbonde, der ledte efter høstfolk på nettet, og fik ansat en busfuld parisere. De havde imidlertid ikke tænkt sig at arbejde. De bad om at blive fyret efter én dag, så de kunne bruge det papir som bevis på at de er arbejdsløse.

Vinhøsten er også fuld af den slags historier. Blandt andet fordi det er svært at finde folk, der er til at regne med, og man er for det meste tæt på 100 procent afhængig af ganske mange folk. Vi har selv 12 ansat, som vi skal kunne regne med.

Vores egen erfaring er, at det hjælper, når alle har en fin uge. Det får de blandt andet, fordi vi alle lever og arbejder sammen i den uge. Spiser og drikker godt og taler godt sammen. Vi har de samme folk år efter år, og når de ikke har lyst længere, sender de andre. Den gode stemning kommer næsten af sig selv. Resten kommer sammen med champagnen.

La capitaine tilføjer også at hesten er et middel til mediation. Alle disse fremmede går naturligvis også med kniv. Men kavalererne har vel sabel.

No comments: