02 October, 2007

Støt stiger druepriserne

 
Posted by Picasa
Vores Meunier-druer gik for samme pris som sidste år, men sådan er det ikke overalt i Champagne.

Støt stiger druepriserne i Champagne.

Sine steder er prisen for et kilo druer nu oppe i over seks euro. For bare to år siden var vi under fem. Dengang betroede en vinbonde mig, hvordan fem euro er den traditionelle krisegrænse: Hvis kiloprisen oversteg denne grænse, lurede krisen lige om hjørnet.

Men det var dengang i 1990'erne, hvor champagne-feltet sidst gik igennem den tynde is i årene omkring den første Golfkrig. Foreløbig tyder intet på, at det samme gælder i 2007. Salget stiger i takt med druepriserne, og der er ikke umiddelbart tegn på begyndende åndenød nogen steder.

I årets første halvdel er der eksporteret otte procent flere flasker champagne. Godt hver anden flaske sælges ud af landet.

De store knurrer
Visse store champagnehuse har den forløbne sommer knurret over, at de ville komme til at mangle vindruer, fordi vinbønderne, der ejer 90 procent af Champagnes vingårde, beholder en større eller mindre del af deres druer. Enten i kældrene, hvor flaskerne venter på prisstigninger. Eller for at lave champagne i eget navn og derpå sælge den til det halve af de store huses pris. I nogle tilfælde er den heller ikke bedre værd. I andre tilfælde får man bedre champagne billigere.

Vinskribenter afviser, at der skulle være grund til frygte overhængende mangel på champagne. Kældrene her i området indeholder kort og godt alt for mange fyldte flasker til, at det er rimeligt at trække krisekortet.

Prisstigninger må til gengæld være realistiske i nær fremtid. Hvem skal ellers betale de dyrere druer? I den ånd introducerer mange af champagnehusene i øjeblikket den ene prestigeflaske efter den anden, og de går for højere priser end de mere traditionelle flagskibe.

No comments: