14 August, 2008

Folk søges til vinhøst

 
Posted by Picasa
Uha, hvor vinhøst er sjovt. Et chassée for pigerne. Fanget af Hanne Høier.

August er den tid, hvor vinbønder begynder at lede efter folk.

Vinhøst i Champagne kræver rigtig mange hænder:

 • Til at plukke druer selvfølgelig
 • Til at slæbe druer
 • Til at køre druer
 • Til at fylde presser
 • Til at presse druer
 • Til at administrere det hele
 • Til at lave mad til alle

  Vi taler omkring 100.000 sæsonarbejdere. Unge fra egnen. Unge fra andre egne. Folk, der synes, det er sjovt. Grupper af sigøjnere, der har brug for pengene. Andre, der har brug for pengene. Folk fra Østeuropa, der har brug for pengene. Og hvad der ellers måtte dukke op.

  Nogle henter arbejdere i Ardennerne. Andre i Lorraine. Vi har haft folk fra Normandiet gennem en årrække. Man holder fast i sine folk, for det er ikke nemt at finde frivillige. Det er en særlig tid, hyggeligt hos os, men man bliver ikke rig af at plukke vindruer.

  Alain og jeg rekrutterer endnu ikke ret mange til vores vinhøst. Vi har omkring 15 mennesker ansat i den uge, det varer, men vi håber da at kunne hente folk blandt andet i Danmark, når det bliver vores tur til at tage helt over i løbet af de næste år.

  Har man lyst til at plukke vindruer, er det ingen hindring ikke at tale fransk. Til alle andre opgaver, vil jeg mener, det er et problem. Det er en sjov tid, men også travl, og de folk, man ansætter, skal helst være en hjælp og ikke en belastning.
 • 4 comments:

  kimmm said...

  Hej Solveig

  I står ikke lige og mangler en til at lave mad til høsten i år? En lidt vild henvendelse, og jeg kan læse, at I ikke søger folk nu. Men jeg har i flere år leget med tanken om at opleve les vendenges igen. Jeg nød det hårde arbejde og stemningen stort, da jeg plukkede druer et par år ved Bezier for længe siden. Jeg er vist for langsom til at plukke, men god mad til mange laver jeg tit.
  mange hilsner
  Kim
  www.jonaskogebog.blogspot.dk

  Sol said...

  Hej Kim

  Tak for interessen. Vildt? Næh, det synes jeg ikke.
  Desværre er det lige før, at kokken er det sikreste medlem på holdet. Det er min mands grandfætters kone - hvad er relationen så lige til mig? Tjah...
  Det bliver nok svært at udkonkurrere hende og hendes makker.
  Jeg vil gerne gemme dit navn og mail, så jeg kan kontakte dig engang, hvis der er en åbning, og du i øvrigt er interesseret i det.

  Er du også stærk i de gode landfranske discipliner?
  Jeg tænker på sådan noget som Boeuf Bourguignon, Coq au vin, tartiflette og sådan noget?
  Det er et meget traditionelt fransk bondekøkken, der ligger så tungt i maven, at det kræver sin mand og kvinde at arbejde bagefter.

  Jeg er også langsom til at plukke druer. Det er sgu hårdt arbejde, men jeg er alligevel lige ved at tro, at kokken er den, der arbejder hårdest under vinhøsten. Det er i hvert fald en meget central person.

  Nå, men ellers kan jeg jo se, at du rejser og spiser dejlig mad. Har du været ude på vores kanter? Altså Champagne?

  Mange hilsener
  Solveig

  kimmm said...

  Hej Solveig

  Ærgerligt... Du må gerne gemme mailen, men ved jo aldrig. Og nej, jeg har faktisk kun kørt igennem Champagne, har til gode at lære området at kende.

  Tja, jeg er ok sikker i mine franske landklassikere, men det er når vi taler København eller New York. Overfor nogens franske mands grandfætters osv... hehe.
  Og tartiflette har jeg aldrig fået til at være andet end meeeget tung.

  Håber I får en super høst!

  mange hilsner
  Kim

  Sol said...

  Hej Kim.

  Du har ret. Tartiflette er tunge sager. Mellem os sagt er det ikke min favorit. Men den dukker altså op med usvigelig sikkerhed ved hver vinhøst. Det er temmelig tung mad, der bliver smækket på bordet hos os.

  Min indgang til at lave fransk mad for franske grandfætre og deres koner og børn er, at der selvfølgelig ikke er nogen, der kan lave mors frikadeller eller Coq au Vin som mor (maman). Men hvis mor ikke er der, og man er sulten, glider andre versioner normalt også ned, og de fleste synes det er rigtig dejligt at kunne sætte sig og spise uden at skulle bekymre sig om indkøb, opvask, madlavning eller andre køkkenopgaver i en hel uge. Ikke mindst kvinderne NYDER det. Også mig. Selv Tartifletten.

  Mange hilsner
  Solveig