11 October, 2007

Vinhøst på tågedage

I Montagne de Reims har jeg de seneste dage set flere høsthold i markerne, der her på bjerget er pakket ind i hvid og næsten stoflig morgentåge. De plukker den næste generation af druer.

Druerne er modnet siden den store vinhøst omkring den 1. september. Men disse sene høstfolk har formentlig ikke haft nok frugt til at nå den tilladte kvote i ét hug.

Man skal også have klaser nok til en marc for at gå i gang, tilføjer den forretnings-mindede Alain. En Marc er 4000 kilo druer, og det svarer til den mængde, der kan være i en af de mindste af den type presser, vi bruger her i Champagne.

12.000 kilo er godt
Under den store vinhøst hørte vi fra en druekøber fra et af de store huse, at 12.000 kilo druer på en hektar med rødvinsdruer, var et rigtig godt resultat i år, hvor mange har haft problemer med mængden. Befrugtningen i forbindelse med blomstringen gik simpelthen dårligt, fordi vejret var så skrækkeligt allerede på det tidspunkt.

Årets kvote var på 14.000. så vi havde heller ikke nok. Men blev stort set reddet hjem af ekstra kilo fra familiens andre to hektar. I Montagne de Reims, hvor den røde Pinot Noir gror på 80 procent af arealet, må flere vinbønder også have haft problemer med at nå loftet.

Jeg formoder, at nogle af dem var på arbejde i dag.

No comments: