07 November, 2006

Rød vin


Esca-ramt vin markeret med rødt.

Efter en rask og kilometerlang spadseretur op og ned gennem vinrækkerne i Loisy-en-Brie i selskab med en pensel og en spand rød maling kan vi nu skelne raske fra syge vinstokke.

I den vingård, vi netop per 1. november har overtaget, er godt 10 procent af planterne ramt af sygdommen Esca ganske som vores gamle vingård før det sidste års indsats.

Esca er en sygdom, der er på fremmarch i Europas vingårde, fremmet af den opvarmning, der også er mærkbar her. Blandt andet i form af denne ubehagelige sygdom, der tidligere ikke var nær så udbredt. Den dræber vinstokkene langsomt, og er dertil temmelig smitsom. Tidligere bekæmpede man den med et kemikalie, der i dag er forbudt.

Målet er at undgå berøring
I år nåede vi at fjerne Esca-syge planters grene inden vinhøsten, der typisk er den helt store smittespreder, fordi man plukker druerne i et tempo, der ikke altid tillader et ordentligt kig på vinstokken, inden man rører ved den. Og det hævner sig altså.

I sine første stadier kan sygdommen blandt andet genkendes på, at vinstokken hurtigt kommer til at se afpillet ud. Der er ikke ret mange blade, heller ikke ret mange druer, og dem, der er, ser sygelige ud. Efter bladfald er det stort set umuligt at skelne en Esca-syg vin fra en rask, for begge står tilbage med de nøgne grene.

Alain har været ude at markere med en rød spray, så vi også senere kan se, hvilke vinstokke, der skal klippes helt ned inden beskæringen. I år bliver der næppe tid til det tunge maskineri og at grave rødder op, men vi kan i hvert fald forhindre at syge grene kommer i berøring med det værktøj, som vi bruger til at beskære.


Udsigt fra den nye vingård i Loisy-en-Brie.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: