Det skete, da EU's øverste juridiske myndighed bestemte, at folk, der køber vin og spiritus over nettet, skal betale afgifter, hvor de bor, og ikke hvor de køber varen.
En dansker, der køber champagne direkte hos producenten, skal med andre ord betale skat og afgift i Danmark og ikke i Frankrig. Det er rigtig ærgerligt for dem, der har nået at udnytte det, der til forleden var en juridisk gråzone. Der er nemlig velvoksen forskel på de to landes indstilling til den slags afgifter og deres størrelser.
Personligt køb eller nethandel
EU-domstolen skelnede i sin afgørelse imellem, om man selv har købt og især transporteret sin vin hjem, eller om man har fået andre til at levere flaskerne.
I EU's lovgivning hedder det, at afgift normalt skal betales i det EU-land, der er endelig destination. Der er dog en undtagelse, og det er produkter, der er købt af private personer til eget brug, og som de selv har transporteret.
Lige akkurat den sidste betingelse opfylder man ikke, hvis man bestiller vin over nettet, og såmænd heller ikke, hvis man som i sagen godt nok prsonligt har købt vinen i Frankrig, men fået en fragtmand til at levere den.
EU-kommissionen, der havde ønsket en afgørelse i denne principielle sag, betegner den overfor EU-Observer som "restriktiv".
Penge på spil
Den stramme afgørelse sikrer til gengæld statskasserne i den stribe medlemslande, der gennem år har brugt afgifter på vin og spiritus som pengemaskine. Der var med andre ord mange penge på spil i lande som Storbritannien, Irland, Belgien samt de nordiske.
De britiske skattemyndigheder udtrykker da også overfor Decanter.com deres tilfredshed med afgørelsen. Selvfølgelig. De beholdt det klassiske guldæg. Mere hos Dow Jones.
Fra gråzone til kulsort
Taberne er forbrugerne, der kunne have fået mulighed for at købe både billigere og mere varieret, netvinhandler som 1855.com, og så de små vinfolk, der kunne have solgt deres produkter direkte til kunden uden andre fordyrende mellemled end fragt.
I stedet må vinbønder med øje for nettets herligheder enten udfordre myndighederne eller vente på bedre tider. For selv om afgørelsen ikke er endelig, er en interessant salgskanal, der inden i torsdags stadig fjælede sig i en juridisk gråzone, foreløbigt rykket ind i den decideret forbudte afdeling.
Min personlige aktie i dette er indtil videre især fra sidelinjen. Foreløbigt sælger vi kun champagne til folk, der henter den selv. Men alligevel er afgørelsen da irriterende, når man som vi har (holdt) et vågent øje med muligheden for på et tidspunkt at etablere nethandel med champagne.
Afgørelsen omfatter i øvrigt også tobak.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
No comments:
Post a Comment