30 November, 2006

Vi må plukke flere druer


Flere druer at plukke betyder mere arbejde til næste høst.

Næste druehøst har vi lov til at høste flere vindruer.

INAO - det er den myndighed, der kontrollerer de franske AOC'er (Appellation d'Origine Contrôlée) - har netop dekreteret en ny og højere kvote på 15.500 kg druer per hektar. I øjeblikket er den samlede, maksimale kvote på 13.000 kg/hektar.

Det betyder dog ikke, at der de kommende år vil blive sprøjtet flere flasker champagne ud på et marked, der i øjeblikket kun kender til vækst.

Blokerede reserver
De ekstra kilo kommer til at fungere som en mulig ekstra blokeret reserve. Det vil sige, at man får lov til at plukke flere druer og lave vin af dem. Men som hidtil vil myndighederne - INAO - i samarbejde med CIVC - champagneindustriens nøgleorganisation - fastsætte fordelingen mellem, hvor mange kilo druer der vil blive smidt direkte ind i produktionen og hvor mange, der vil blive blokeret. Og den maksimale kvote til produktion forbliver indtil videre på de 13.000 kilo.

Den nye forhøjelse skal fungere som en slags buffer. Som den enkelte vinbondes beskyttelse mod at miste årets høst som ubehagelig følge af sommerhagl, forårsfrost, hård vinterfrost eller sygdom.

Beskyttelsen er fin. Til gengæld er den et valg, der også udgør en investering. At opbygge flere reserver betyder også flere udgifter til f.eks. at plukke druerne lang tid før, man ser skyggen af indkomst. Til gengæld vil det også betyde, at færre druer får lov at rådne op på stokkene, som det er tilfældet i dag med overskudsfrugt.

Frigivelse forekommer
De sidste år - hvor jeg har fulgt området - er det jævnligt sket, at myndighederne har frigivet en del af de blokerede reserver til almindelig produktion enten i takt med stor efterspørgsel eller i tilfælde af problemer forårsaget af vejret.

Selv kunne vi tilbage i 2003, hvor vi mistede 40 procent af potentialet på grund af forårsfrost, supplere med reserver, og dermed alligevel levere det maksimalt mulige antal hektoliter til produktion.

I 2006 blev den maksimalt mulige mængde vindruer - 13.000 kilo druer per hektar - høstet og sendt direkte i produktion. Der blev altså ikke plukket noget til reserver.

En kvote på 13.000 kilo druer per hektar svarer til et potentiale på 360 millioner flasker. Med et salg på i øjeblikket 318 millioner flasker i år er der altså selv i et område med vækst foreløbigt en god margen.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: