30 April, 2011

Vildt grønt gensyn

 
Posted by Picasa
Vi er vendt tilbage til et usædvanligt grønt syn. En god uges påskeferie blev det til.

Alain strøg direkte i vinen morgenen efter vores hjemtur. 1100 kilometer eller ej, vinen venter som bekendt ikke, og i år mindre end nogensinde.

Jeg finder det altid interessant, hvad de gamle har at sige. Uanset hvad vi i øvrigt kan være uenige om, så har de fulgt årene, og Alain snakkede fredag med en fra vores nabolandsby. Han har tidligere deltaget i vinhøst hos os, dengang fotografierne var små, gnallede og omgivet af hvide rammer, som jeg har prøvet at sætte ind i læderindbundne albums med små besværlige fotohjørner.

Men det er godt nok længe siden.

 
Posted by Picasa
Denne pensionerede Henri har aldrig tidligere oplevet et forår som det, vi har i år.

Det anede mig nok.

Tre uger tidligt på den siger alle de kloge, og vi er selv også ved at have et første spinkelt bibliotek af alle de billeder, blogposter og dagbøger, som vi kan slå op i og måle imod. Men jeg husker da også stadig sidste år, hvor bladene kun var akkurat på vej, da vi kom tilbage fra Danmark lige efter Dronningens fødselsdag midt i april.

I år er Chardonnay-planterne, som normalt er tidligst fremme, allerede på vej over hegnet, og Alain fortæller, at han ser forskel på stænglernes længde, fra han kommer om morgenen, og til han går hjem om aftenen. Det lyder jo vildt, men det er for så vidt sædvanligt nok. Forskellen er, at denne fænomenale vækst er normal sidst i maj og ikke sidst i april.

 
Posted by Picasa
Se bare: Dette er vores Pinot Meunier for et år siden, og her kommer Chardonnay fra regionen Montagne de Reims.

Billederne er derfor ikke direkte sammenlignelige, men tæt på, og det giver vist en god idé om forskellen på 2010 og 2011 under alle omstændigheder.

Det er i øvrigt vores første år i parcellen Crochettes, hvor der vokser både Chardonnay og Pinot Noir-vinstokke. Siden vi kom tilbage, har Alain pillet overflødige knopper af. Den såkaldte Ebourgeonnage eller afknopning, som vi fortsætter med den kommende tid.

4 comments:

Nanna Wang Carlsen said...

Hej,
Jeg er ny på jeres blog, men nyder at følge med i jeres liv som growers i Champagne. Håber, I får en god, tør blomstring, selvom planterne er for tidligt på den i år. Det er det, der er det store issue lige nu, ikke?
Tak for spændende læsning.
Bedste hilsener, Nanna

Sol said...

Hej Nanna,

Dejligt at høre. Jeg glæder mig til at høre mere fra dig.

I øjeblikket handler det for os om at fjerne overflødige knopper, og da de nye skud er meget langt fremme, kommer vi til at begynde at løfte wirer - det vil sige at begynde at binde vinen op i spalier - fra sidst i næste uge.

Blomsterne kigger vi ikke efter endnu, mon ikke engang efter den 15. maj er et helt godt bud. Godt nok med det forbehold, at det er sådan, det plejer at være, og i år er helt usædvanligt.

Når vi er så langt som ved blomsterne, er det dejligt at have godt vejr med lidt vind og helst ingen regn, men ofte er vejret langt fra optimalt, og det går normalt alligevel.

Har du selv noget med vin at gøre derude vestpå?

Mange hilsener
Solveig

Nanna Wang Carlsen said...

Hej Solveig,
OK, god arbejdslyst med opbindingen. Glæder mig til at følge med i, hvordan det går jer.

Jeg selv er først og fremmest bare vinentusiast, men arbejder også fra tid til anden med markedsføring af vin - bl.a. for en dansk importør og for et marketing bureau med speciale i den slags her i San Fran.

Jeg har taget en håndfuld hobbykurser både i det vi på disse kanter kalder 'wine appreciation' men også kurser om principperne i vindyrkning og -fremstilling. Dog kun i teorien, ingen hands on so far. Men jeg synes, det er super interessant, og suger så meget til mig, jeg kan, på blogs, vingårdsbesøg, bøger, presse osv. Glæder mig til at slå vejen forbi Champagne og de andre legendariske europæiske distrikter, når vi flytter tilbage til kontinentet om et halvt års tid.

Bedste hilsener, Nanna

Sol said...

Hej igen,

Spændende at høre om.

Min vej ind i vinens verden er mere fra hands on og så kommer teorien bagefter i små portioner, for der er aldrig rigtig tid til andet.

Lige siden begyndte synes jeg, at hver ting jeg lærte eller prøvede har givet mig lyst til noget mere. På den måde er vinens verden ret besættende.

Du er bestemt velkommen til at besøge os, når du engang når til C i den store vin-alfabet.

Hilsener Solveig