18 April, 2011

Tre udlændinge kan lave skolechampagne

 
Posted by Picasa
Vingymnasiet i Avize set fra gaden. September 2011.

For nogle uger siden besøgte jeg vinskolen i Avize sammen med en kunde. Helt præcist drejer det sig om en form for vingymnasium.

Unge mennesker, der vil orientere sig i retning af et liv i og med vin, kan tilbringe deres gymnasietid og desuden første del af en videregående uddannelse her.

Her finder vi den, der skal overtage farmands og tidligere generationers værk. Eller den, der gerne vil arbejde i vinmarkerne, i kældrene eller med salg. Den, der forestiller sig en fremtid som ønolog, tager de første fem år på denne skole - (en fransk BAC+2, det vil sige studentereksamen plus to videregående år - og fortsætter for eksempel på universitetet i Reims eller Montpellier.

Og hvad laver de unge mennesker så her i Avize? De laver blandt champagne af mærket Sanger, og det foregår både på den traditionelle og på den moderne måde. Alt udstyr optræder således i dobbelt form: Gammeldags presse og moderne, automatisk gyropalette såvel som pupitres til at dreje flaskerne og så videre.

Skolechampagnen bliver solgt i mange forskellige lande, blandt andet Danmark. Den er dog meget ung. Brut'en uden årgang stammer for eksempel fra vinhøsten i 2009. Til sammenligning sælger vi en brut, der stammer fra 2004.

Interessant nok stiller skolen tre pladser til rådighed for udenlandske studerende. Den, der har lyst til at bide skeer med champagne og den herboende ungdom, kan altså studere her.

Vores guide fortalte, at folk kommer fra alle verdens kontinenter, og nævnte som det umiddelbart mest eksotiske en studerende fra Bolivia. Champagne er et meget internationalt produkt og tiltrækker naturligt nok unge fra hele verden.

No comments: