07 April, 2011

Usød lyserød og alt det med sukker

 
Posted by Picasa
En stribe stille rosé vine er begyndelsen for al rosé champagne. Disse her er fra en af de mange smagninger af mulige miks, der foregår hvert år i januar og februar.

"... men nu er den vel ikke for sød?" lyder det af og til lettere foruroliget fra folk, når talen falder på rosé champagne.

Svaret er "nej". I visse sammenhænge "desværre nej", det vender jeg tilbage til.

Sagen er den, at lyserød champagne følger samme sukkertrin som dens klare fætter.

Det vil sige nævnt fra nul og opad:

Brut nature: Under tre gram sukker per liter champagne.

Extra-brut: Mellem nul og seks gram sukker per liter champagne.

Brut: Mellem syv og 12 gram sukker per liter champagne.

Extra-dry: Mellem 12 og 17 gram sukker per liter champagne.

Sec: Mellem 17 og 32 gram sukker per liter champagne.

Demi-sec: Mellem 32 og 50 gram sukker per liter champagne.

Doux: Over 50 gram sukker per liter champagne.

Der er lettere rodet, at den usøde udgave mellem tre og seks gram sukker per liter champagne kan hedde to varianter. Faktisk er der mange flere - Ultra Brut, Zero Dosage og sikkert flere endnu er også med. Det må man leve med. Det er også ulogisk, at sec er mindre sød end demi-sec'en (halv-tør). Eller for den sags skyld at sec i champagnesprog betyder sød og ikke tør som ellers.

Sådan er det bare, og folk køber champagne alligevel.

Og så tilbage til "desværre".

 
Posted by Picasa
En flok Saignéer under påklædningsarbejdet for et års tid siden. Uorden i billedprogrammet betyder arkivbilleder i denne tid.

Jeg har jo nemlig min egen drøm om en sød rosé champagne, gerne på halve flasker, som ville være helt vidunderlig til de fine kager, som ordentlige kvinder elsker.

Nu kan jeg jo for eksempel se overalt - Facebook, AOK og Politiken og også her - at den franske macaron har indtaget København (man kan kun undre sig over, at det ikke er sket forlængst), og hvad kan om noget klæde et fad af de skønne små kager bedre end en flaske rosé champagne?

Muligvis skal man så holde sig fra chokoladevarianten og i højere grad tænke hindbær, jordbær og måske også eksotiske frugter som ananas, litchi og den slags, men det er vel også i orden og en himmerigsmundfuld under alle omstændigheder.

Den søde lyserøde flasker står stadig på ønskelisten, og det har den gjort nogle år efterhånden, uden at vi er kommet nærmere af den grund. Jeg må nok erkende, at vi her er ude i en niche, og ikke den, der er mest nærliggende at tage sig af i første omgang.

Derfor er rosérne usøde. De smager godt alligevel. Nok blot ikke til macarons.

Læs mere om vores to rosé champagner:

Rosé d'Assemblage

Rosé de Saignée

2 comments:

Annette said...

Gudskelov, at jeg igen kan se billeder hos dig, selv om det er arkivbilleder ☺.
Tak for din forklaring mht. sukkerindhold, den har vi ofte savnet. Måske vi har kunnet finde den på nettet, det har jeg aldrig tidligere tænkt over, men nu har vi den i hvert fald ☺.
En rigtig god forårsdag til dig.

Sol said...

Kære Annette

Tak for dine altid varme kommentarer.

Det er godt nok arkivbilleder, jeg har ikke fået billedprogrammet til at virke endnu. Det er åbenbart noget generelt, så jeg har beslutte at afvente fixation (hmm, det ord hører vist til i afdelingen for absolut ny-dansk), og bruge tiden på noget, vi tjener penge på i stedet for.

Solskinshilsener nu også beklædt med nyudsprungne, lysegrønne blade, men det kan enhver jo komme at sige, når de ikke kan bevise hverken det eller det modsatte, Solveig