24 March, 2010

Sat helt på spidsen

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Siden nytår har kælderfolkene haft travlt med flaskerne. Det er her, vi får vores champagne forarbejdet.

De flasker, der har gennemført lagringen i kælderen, bliver drejet en hel del omgange lige til resterne af døde gærceller har samlet sig i en prop i flaskehalsen.

Det foregik tidligere på de såkaldte pupitres - skråtstillede plader med huller, hvori man kan hænge flasken ved halsen. I dag har maskiner erstattet håndkraft. Gyropaletterne drejer den indsatte kube med flasker efter et program, og opnår derved samme resultat. Blot hurtigere og på mindre plads.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Når flaskerne har gennemført denne maskinelle remuage, bliver de stående i stativerne i den position, der hedder sur pointe, hvilket simpelthen er på spidsen.

Sådan sat på spiden vil de gennemføre degorgeringen, der finder sted snarest. Det er i forbindelse med denne proces, at der tilsættes dosage, og for at denne likør har god tid til at gå op i en højere enhed med champagnen, bliver flaskerne anbragt på et lager i hvert fald i nogle måneder,

At vi ikke har alt for travlt, bør være tydeligt, når man ser hvilke årstal, der arbejdes med p.t. Til sammenligning læste jeg forleden, at hovedindholdet i en af regionens mest solgte champagner - den såkaldte Carte Jaune fra huset Veuve Clicquot - er fra vinhøsten 2007.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa

No comments: