11 March, 2010

Likøren er klar

 
Posted by Picasa

Denne ydmyge plastictank indeholder den gærblanding, der skal sætte fut i flasken, når den færdige vin om nogle dage bliver tappet på flaske.

Nogen tid i forvejen er den gær, der udgør den ene halvdel af festen, blevet opløst i lidt af den samme vin. Gærcellerne får på den måde lidt tid til at vænne sig til omgivelserne. Alkohol er normalt ikke optimalt for en gæring, og det er forklaringen på, at vi plukker druerne i Champagne, før de i virkeligheden er fuldt modne.

Mindre sukker betyder, at alkoholprocenten er lidt lavere, end den ville være, hvis vi lod druerne modne helt. Mindre alkohol letter den anden alkoholiske gæring, som gerne skal gå i gang helt af sig selv på flasken, når sukker og gær er tilsat vinen. I gamle dage, hvor man havde dårligt styr på de præcise forhold, var sprængende flasker i kælderen tegn på, at dannelsen af bobler - prise de mousse - var i gang.

Denne boblefødsel varer cirka 14 dage. Så lang tid, som det tager gærcellerne at spise sukkeret. Når der ikke er mere mad, dør de simpelthen. Synker til bunds, og en udveksling mellem vin og disse sedimenter begynder. Resten er et spørgsmål om tid. 15 måneder senere er det intet i vejen for, at man kan sælge champagnen.

Vi er heldigvis enige om først at sælge efter fire-fem år, hvilket giver en væsentligt mere interessant vin.

No comments: