En af de gode grunde til at arbejde sammen med andre vinbønder, når man selv hører til de små, er, at sammenhold udover at gøre stærk også gør rig.
Når vi således ikke er alene men sammen med cirka 220 andre, der tilsammen råder over omkring 140 hektar primært i Vertus og omegn, får vi adgang til både moderne maskineri og veluddannet mandskab i kælder og cuverie.
Dette her er det mekaniske filter, som vi fik demonstreret for nogle dage siden.
En ny vin indeholder en hel del partikler. Alle vinene bliver filtreret for at fjerne disse, således at vinen bliver klar, og det foregår altså helt mekanisk.
Filtrene ligner runde plader. En form for mel, der i virkeligheden er en bestemt type fintknuste muslingeskaller, anbringes. Den vil klistre sig sammen med disse sedimenter, og sammen ligger de tilbage på filteret, mens vinen får lov at passere.
Mere kompliceret er det sådan set ikke.
Inden tiragen gennemgår den unge 2009-vin endnu en mekanisk proces. Den tager den firkantede maskine med de blå slanger sig af. Det er den såkaldte passage au froid - nedkøling - og det handler igen om at rense vinen, så den får det klare udseende, som de fleste finder mest attraktivt.
Maskinen nedkøler vinen til minus 4 grader Celsius direkte på ståltankene. Dette kuldechok får en kemisk forbindelse i vinen - potassiumbitartrat - til at krystallisere som vinsten på bunden af tanken.
Når vinen pumpes over på en anden tank, slipper vi for risikoen for at noget lignende siden vil ske i champagneflasken. Det har ingen betydning for vinens smag, men det ligner en fejl, og derfor fjernes risikoen på denne måde.
Når alle 2009-vinene har gennenført både nedkøling og filtrering, er de klar til tirage. Den vil efter planen finde sted i løbet af cirka en uge.
No comments:
Post a Comment