16 December, 2007

To rækkers arbejde omme

 
Posted by Picasa
Solen går ned ved 16.30-tiden, og i Loisy-en-Brie har vi næsten frit udsyn.

Det er fuldstændig så vidunderligt, som det ser ud. Omend koldt.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa
Mere end nogle timers arbejde bliver det derfor ikke til denne lørdag. Vi blev for kolde. Temperaturer omkring frysepunktet men med en isnende kold vind fra øst.

Vinden kommer fra det flade sletteland, der breder sig ud nedenfor den vinklædte skrænts fødder ligeså langt øjet rækker og langt længere endnu. Og jeg skal love for, at den når at løbe sig så kold, at selv de inderste ben fryser stort set tilk is efter et par timers selskab.

Man bevæger sig jo ikke alverden undervejs. De hurtige bruger nogle minutter per plante, de langsommere - hertil hører jeg og i år også Alain, der ikke rigtig er oppe i fart endnu - det dobbelte. (Mere om beskæring.)

Ild i brouetten
Der er kun én måde at holde varmen på sådan en dag. For en sikkerheds skyld spurgte jeg i dag onkel Michel om eventuelle gode råd fra en menneskealders arbejde i vinen.

Der er ikke noget tøj, der er godt nok sådan en dag. Ild i brouetten, den særlige trillebør, man konstruerer af en gammel olietønde, er vejen frem, lød onkels råd.


Brouetten ser ikke ud af meget, men et rask lille bål, næret af grenkvas, er den eneste måde, man kan holde fingre og fødder i gang på en hel vinterdag i vinen.

Men brouetten var ikke hjemme. Alains fætter fik sin neglet tidligere på året, og har lånt vores, der derfor befinder sig i Belles Feuilles-parcellen nogle kilometer væk. Han har dog lovet, at den er tilbage til januar, når vi for alvor får brug for den.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa
Status er nu to gennemførte, beskårede rækker. Planterne har det indlysende bedre end da vi tilbage i januar beskar dem for første gang. De nye grene er for det meste stærkere, og næsten alle planter har i år virkeligt gode og stærke grene, der er så tykke som en af mine tommelfingre.

Det er fantastisk at se. Det er fantastisk at opleve så direkte, hvordan den rette behandling meget hurtigt har positiv effekt for planternes trivsel.

Nu mangler vi bare 40 rækker.

No comments: