Flere store mærker har sat en årgang 2003 til salg med piber og trommer og alt, hvad den kan trække.
Lige præcis denne årgang er født anderledes, fordi året var sådan.
Først led 48% af alle Champagnes vinknopper frostdøden, og dernæst modnede druerne i det vildeste tempo i udkanten af den hedebølge, der fulgte. Blandt andet også fordi der sad så få druer tilbage på vinstokkene, modnede overleverne i ekspresfart.
Årets vilkår gav en anden vin end sædvanligt, og smart nok har flere champagnehuse gjort en dyd ud af det i stedet for at trække sig i hårene over, at det ikke ligner "plejer". Hvilket jo ellers har været en dyd, man normalt arbejder frem imod i Champagne.
I et klima, der målbart bevæger sig mod varmere, kan 2003 give en slags fingerpeg om, hvilke cuvéer der er i vente fra Champagnes jorder i de kommende år og tiår.
Vi er selv for ungt et firma til at have alt for mange meninger om 2003'eren. Vi har aldrig haft den til salg.
Men høsten husker jeg da. Jeg kom nemlig til Champagne præcis i de dage, og som du kan se, skinnede solen.
No comments:
Post a Comment