23 October, 2006

Den grønne vingård


Grønt er ikke altid en fryd for øjet. Ukrudtet er livskraftigt på vores nye parcel, hvilket desværre befordrer sygdom.

Mens vi venter på, at de første udtalelser om de stille vine og deres potentialer som champagne dukker op til foråret, er arbejdet i marken atter i gang.

Vi overtager en ny parcel med udgangen af denne måned. Den ligger lige ovenfor den, vi allerede passer, og Alain har denne weekend været afsted for at kigge grundigt på den. Som ventet er den en yderst bedrøvelig affære.

5000 kvadratmeter bedrøvelighed
Den nye parcel består af 100 meter lange rækker, i alt 5000 kvadratmeter. Med godt 1,2 meter mellem hver vinstok giver den os godt 3500 nye vinstokke, der er dårligt beskåret, 42 rækker, der er fyldt med ukrudt, og omkring 12 procent af planterne, der er ramt af sygdommen esca, og derfor skal fjernes helt så hurtigt som muligt.

Med kilometervis af wirer og nye pæle i en tilstand, der næppe vil overleve forårets første traktorkørsel samt et grønt bunddække, der er lige så komplet som et væg-til-væg tæppe, er der nok at lave de næste år for at bringe denne vingård op på et antageligt niveau. Og så har jeg endda ikke nævnt beskæringen, som vi bedste fald kan kalde fantasifuld, og i hvert fald ikke har ret meget med forårets skrappe beskærerlærer Stéphanie og alle de indviklede regler, som det faldt i hendes lod at præsentere blandt andre mig for.
Årets vinhøst helt slut
Men så sørgelige de 42 rækker end tager sig ud lige nu, repræsenterer de et vigtigt skridt på vores vej mod egne navne på egne etiketter. I sig selv lidt af en begivenhed, sammenfaldende med den længste vinhøst i mands og kvindes minde

Den sluttede såmænd i går. Officielt og i høj sol. I praksis har vi ikke set nogen høste druer i de sidste par uger, hverken i Côte des Blancs eller Montagne de Reims, men man har altså kunnet presse druer lige til i går. hvilket har bragt den samlede længde op på godt det dobbelte af normalen.

Vinhøsten begyndte nemlig den 7. september ved Sezanne i den sydlige del af Côte des Blancs, de seneste kommuner begyndte først to uger senere, hvilket altså er en ret usædvanlig spredning, der hænger sammen med vejret.

Forventningerne er i øvrigt fine med et sukkerindhold på 10 procent og et syretal på 7. Der har dog været forskellige udtalelser med hensyn til udsigten til en ny millésime-høst. Nogle mener, at potentialet ikke er godt nok, andre at det er fint. Vi får simpelthen bare smage. Når foråret kommer.


Set fra oven ser den nye vingård fin nok ud. Men der er mange horrible detaljer.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: