07 February, 2014

Sig ost til din champagne

 
Posted by Picasa
Opsøg din champagnemand og din ostedame og gør dit liv lidt (nej, meget) bedre allerede denne weekend. De to holder hinanden med forrygende selskab. Ostens fedme og champagnes syre komplementerer hinanden så fint.

Vi tror en hel del på, at man er nødt til at lede selv for at finde sine egne favoritduoer. Det bedste ostetallerken er den, man selv synes om, siger specialisten i Reims (ostemanden, ikke mig). Men derfor behøver vi jo ikke være nærige med at dele det, vi selv kan lide.

Ifølge kalenderen er det stadig vinter, og her bugner hylderne med Mont d'Or, der er en meget cremet ost, som bliver lavet i en særlig æske af træ, og ofte serveres lun. Prøv den sammen med Selection (Blanc de blancs årgang 2005).

Nu er det snart Valentinsdag og så har man officielt lov at drikke Rosé d'Assemblage selv om vinteren. Jeg gør det nu gerne hele året, for eksempel med Chaource, en anden cremet ost, der kommer fra departementet Aube lige under Marne. Du kan også prøve Livarot eller Pont-l'Évêque.

Noirs & Blancs - godt med Pinot Meunier og Chardonnay for resten - fungerer godt sammen med en hel del oste. F.eks. en god og herligt modnet Brie de Meaux eller andre fra den store famlie. Prøv også med Comté eller måske Tomme.

Andre kombinerer Blanc de Blancs med Camembert, Demisec med Fourme d'Ambet eller Roquefort på honningkage (den franske pain d'épices er formentlig lidt mindre sød end den danske pendant), Rosé med Maroilles. Eller giver den endnu en på smagen med gedeost eller roquefort. Flere forslag.

Til aperitiffen kan du prøve disse sabléer

Arlas Unika oste kan jeg ikke købe, men jeg er sikker på, at nogen af dem er interessante at prøve med champagne. Fortæl mig gerne om det.

Kan det blive lækkert lettere?

No comments: