12 November, 2011

Årgang 11 den 11. november

 
Posted by Picasa
Flagsmykket monument for landsbyens afdøde helte.

Jeg har været i Normandiet i stedet for i blogland i halvandet døgn. Straks viser det sig, at i går - den 11. november 2011 - åbenbart havde en særlig numeorologisk kraft. Well, jeg mærkede ingen forskel. Måske skændtes ungerne lidt mere end normalt for bagsædet?

I Frankrig er den 11. november national fridag, og vel derfor havde regionens største champagnehus valgt aftenen før til at lancere sin seneste flaske med en middag under en af Frankrigs mest kendte kokkes (Alain Ducasse) supervision.

Tallet 11 har en særlig kraft i Frankrig, men på andre kontinenter og i store dele af det øvrige Europa, herunder Danmark minus Sønderjylland, ringer der næppe mange klokker i dén anledning.

 
Posted by Picasa

100 år gammel champagne
Den nye champagne er fra 1911, og er altså 100 år gammel.

Årgang 1911 er - siger eksperterne - super. Den nylancerede champagne bærer samme navn.

Det er selvfølgelig en ekstrem sjældenhed, der ikke let kan prissættes. Den er blandt andet solgt på auktion i Australien, og den har også været en tur i Shanghai med søde Scarlett.

Chefen for Moët & Chandons vinmarker noterede om år 1911 "excellent année". Cellartracker har smagt den.

 
Posted by Picasa

Fejring af våbenstilstand
Den nationale fridag i Frankrig skyldes, at aftalen om våbenstilstand efter den 1. Verdenskrig blev underskrevet netop den 11. november klokken 11. Året var 1919, og dagen markeres stadig mange steder.

På landet i Champagne tropper pænt mange - en 50 stykker for en landsby med godt 1.000 indbyggere - op foran landsbyens monument for at holde ét minuts stilhed efter borgmesterens forudgående oplæsning af tale (Udsendt af ministeriet i Paris).

Vi var i Normandiet i anden anledning og kunne konstatere, at traditionen også er levende der. Både Champagne og Normandiet er regioner, hvor den ældre del af befolkningen har oplevet krig.

Efter talen marcherer opløbet gennem byen. Højtideligheden slutter med et glas. Dets indhold er aldrig 100 år gammelt, men det glider ned alligevel. Vi havde selv forsyninger med til Normandiet, og vores venner valgte roséen, og den smagte super.

 
Posted by Picasa

No comments: